ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η συγκινητική απάντηση ενός αστυνομικού στην «Αμερική του φόβου»

Η συγκινητική απάντηση ενός αστυνομικού στην «Αμερική του φόβου»
REUTERS/Carlo Allegri

Είναι σκοτεινές οι μέρες μας, στις ΗΠΑ είναι και αρκετά ματωμένες. Συμμετέχοντας στην κουλτούρα του αίματος, η Αμερική ζει ξανά έναν εμφύλιο πόλεμο τυφλό από το μίσος.

Καθηγητές Πολιτικών Επιστημών διαπιστώνουν ξανά την ιστορική αντίφαση σε μια χώρα που έχει ένα σχετικά δίκαιο πολιτικό σύστημα και οικονομική υπεροχή με την ανεργία και την ανέχεια που τροφοδοτεί την «κουλτούρα του φόβου» που τα τελευταία χρόνια ηγεμονεύει. Η Αμερική σήμερα είναι παγιδευμένη στο φόβο και το κίνημα Black Lives Matter που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν το 2014 έχει να κάνει με ορισμένα δεν πρέπει να στιγματιστεί ως ένας πόλεμος ενάντια στην αστυνομία.

Μέχρι να λύσει η Αμερική τα προβλήματα της, να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ελεύθερης διάθεσης όπλων στις ΗΠΑ και να αναγνωρίσει τις ρίζες της βίας, μέχρι να ελεγχθεί η οπλοκατοχή που διαβρώνει τον ιστό της, η Αμερική πρέπει να σταθεί όρθια απέναντι στο μίσος που γιγαντώνεται.

Μετά την τραγωδία στο Ντάλας ένας αστυνομικός αποφάσισε να απευθυνθεί στους συναδέλφους του.

Το μήνυμα του που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα που διατηρεί στο Facebook το τμήμα που υπηρετεί, το Kenyon (MN) Police Department, έγινε viral και δίνει απαντήσεις σε όλα. Όλα όσα έχει να πει ο Αρχηγός του ΑΤ της Μινεσότα, Lee Sjolander διαμοιράζονται σαν απόηχοι ενός Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που πέθανε αφήνοντας διαδόχους στον πόλεμο κατά της ρητορικής ενός μίσους που οπλίζει το χέρι.

"Σκέψεις από τoν επικεφαλής του τμήματος Sjolander...

Αν ήμουν αρχηγός σας ...

Αν ήμουν αρχηγός σας και δουλεύαμε στο ίδιο τμήμα, υπηρετούσαμε την ίδια σπουδαία κοινότητα, θα καλούσα μια συνάντηση και θα σας έλεγα τα παρακάτω

Έχουμε κλήσεις για να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Έχουμε ένα ευγνώμων κοινό που μας χρειάζεται, έχουμε ευθύνες...

Ναι υπάρχουν εκείνοι εκεί έξω που δεν τους αρέσουμε, ή δεν τους αρέσει ό,τι εκπροσωπούμε. Είναι έτσι εδώ και καιρό, πολύ πριν γίνω εγώ ή εσείς αξιωματικοί και έτσι θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη και μετά, όταν θα έχουμε φύγει.

Εγώ, όπως και το κοινό που εξυπηρετούμε, έχουμε ορισμένες προσδοκίες και θέλαμε να ανταποκριθείτε σε αυτές όποτε το επιτρέπουν οι περιστάσεις.

Αυτές είναι μερικές από αυτές...

Περιμένουμε από εσάς να είστε καλοσυνάτοι, να είστε δίκαιοι, περιμένουμε να είστε επαγγελματίες και να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε σε κάθε κλήση για τις υπηρεσίες σας.

Περιμένουμε από εσάς να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ του γράμματος του νόμου και την ιδέα του νόμου και πότε να πρέπει να αξιοποιήσετε καλύτερα την κρίση σας.

Περιμένουμε από εσάς να αφήνετε τους ανθρώπους σε καλύτερη θέση από εκείνη που τους βρήκατε όταν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο και ποτέ να μη θίγεται την αξιοπρέπεια κάποιου.

Περιμένουμε να είστε καλά εκπαιδευμένοι και να ξέρουν πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να εφαρμόσετε την κατάρτισή σας.

Περιμένουμε να είστε άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι είναι φυσικό να γελάς, να κλαις και να φοβάσαι.

Θέλω να θυμάστε γιατί επιλέξατε να απαντήσετε σε αυτό το κάλεσμα. Ελπίζω να είναι επειδή επιθυμείτε να είστε κομμάτι κάτι που ξεπερνάει τον εαυτό σας, ελπίζω ότι ήταν για να θέσετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία του κόσμου που αγαπάτε και να οικοδομήσετε σχέσεις με τους συναδέλφους καθώς και με τον κόσμο εκεί έξω.

Ελπίζω ότι έχετε επιλέξει αυτό το επάγγελμα επειδή αγαπάτε να έχετε μια θέση στις ζωές των ανθρώπων, αγαπάτε να δίνετε λύσεις σε προβλήματα και ξέρετε ότι αυτό που κάνετε δίνει υπερηφάνεια στην οικογένεια και τους φίλους σας.

Ναι, όλοι ζούμε σκοτεινές μέρες τώρα. Αλλά ακόμη και έτσι περιμένουμε από εσάς να είστε άριστοι στα βασικά και να κάνετε τη δουλειά σας δίνοντας την τον καλύτερο εαυτό σας.

Ως επικεφαλής σας, θα ήθελα επίσης να προσθέσω αυτές τις προσδοκίες.

Περιμένω από εσάς να χαμογελάτε όταν πρέπει να φυλάξετε το δημόσιο χώρο, να δείχνετε την καλοσύνη της καρδιάς σας, τη γαλήνη της ψυχής σας και να χαιρετάτε εκείνους που συναντάτε.

Περιμένω από εσάς να βγείτε από το περιπολικό σας και να κάνετε επισκέψεις. Να ακούσετε τα συγχαρητήρια, τις ανησυχίες, να τα λάβετε όλα υπόψιν σας και να θυμάστε, δεν πρόκειται για ένα μοντέλο "Εμείς Εναντίον Τους".

Περιμένω να δείξουμε στους άλλους ότι είμαστε καλύτεροι από αυτές τις τραγωδίες και προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι όπου μπορούμε.

Περιμένω να είστε ασφαλείς στην εργασία και στο σπίτι.

Περιμένω να μιλήσετε με τις οικογένειες σας ανοιχτά για την κατάσταση του έθνους και να συμφωνήσετε ότι αν παραδοθούμε στο φόβο, τη βία, την προπαγάνδα, δεν θα δώσουμε λύση σε κανένα πρόβλημα.

Αν εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της μεγάλης μας δημόσιας οικογένειάς παλεύει, περιμένω να σας δοθεί βοήθεια και περιμένω να βοηθήσετε τους άλλους.

Σας το υπόσχομαι. Δεν υπάρχει ντροπή στο να ζητήσεις για βοήθεια και να είσαι καλά.

Εγώ, όπως και τόσοι άλλοι είναι εδώ για σας.

Αν με χρειαστείς, θα είμαι μόνο ένα τηλεφώνημα, ή μια κλήση μακριά.

Πραγματικά εκτιμώ και αγαπώ τον καθένα από εσάς ξεχωριστά.

Να σας προσέχετε,

Lee

cop

ΔΗΜΟΦΙΛΗ