ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπύρος Φωκάς: Ο ζεν πρεμιέ που κατέκτησε την Ελλάδα και το Χόλιγουντ 

Σπύρος Φωκάς: Ο ζεν πρεμιέ που κατέκτησε την Ελλάδα και το Χόλιγουντ 
Ο Σπύρος Φωκάς EUROKINISSI

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό χώρο ο θάνατος του σπουδαίου ηθοποιού, Σπύρου Φωκά, μετά από χρόνια προβλήματα υγείας.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Σπύρος Ανδρουτσόπουλος και γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου 1937. Καταξιώθηκε κάνοντας καριέρα στο εξωτερικό καθώς έχει παίξει σε ταινίες, όπως «Ο Ρόκο και τ' Αδέλφια του», του Λουκίνο Βισκόντι και «Το διαμάντι του Νείλου».

Το πρόσωπο του ήταν αναγνωρίσιμο παγκοσμίως και το μεγάλο του ταλέντο τον έβαλε σε μερικές από τις πιο ακριβές παραγωγές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο πατέρας του ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας και η μητέρα του καταγόταν από την Κέρκυρα. Η οικογένεια Φωκά ήρθε στην Αθήνα όταν ο ηθοποιός ήταν εννέα ετών. Από μικρός είχε ένα έντονο ενδιαφέρον για την δραματουργία και έτσι αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Δεν μπορούσε όμως τότε να φανταστεί πόσο καλός θα γινόταν, τόσο ώστε οι μεγάλοι σκηνοθέτες και παραγωγοί του Χόλυγουντ να τον ζητάνε για σημαντικούς ρόλους.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Έζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια στην Αμερική, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα.

Στην Αμερική όμως ήταν που έκανε το «όνομα» του που έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο για τον ίδιο αλλά και για όλους τους Έλληνες ηθοποιούς που θα ακολουθούσαν τα βήματα του. Ο Σπύρος Φωκάς ήταν από τους πρώτους που έδειξε τον διεθνό δρόμο για καριέρα. Μέχρι τότε κανείς δεν το είχε κάνει.

Οι γάμοι, τα παιδιά και η αγάπη της συζύγου του Λίλιαν

Παντρεύτηκε τέσσερις φορές με τον πρώτο του γάμο να γίνεται όταν ήταν 20 χρονών και τον τελευταίο όταν ήταν 76.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δεν απέκτησε ποτέ παιδιά γιατί δεν του αρέσει ο κόσμος που ζει ο ίδιος και γι' αυτό δεν ήθελε να υποχρεώσει κάποιον άλλο άνθρωπο να ζήσει σε αυτόν.

Τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Φωκάς είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και προβλήματα με την υγεία του.

Και όμως ο ίδιος δεν το έβαζε κάτω, μιας και ήταν πάντα μαχητής της ζωής.

«Δεν υπάρχει ζωή για μένα χωρίς τον Σπύρο. Για μένα ο Σπύρος είναι τα πάντα. Ποτέ δεν υπήρξε φτωχός. Είναι τόσο πλούσιος στην καρδιά και στο μυαλό, που στα μάτια μου φαντάζει αδαμαντωρυχείο. Μέσα του είναι ένα κομμάτι μάλαμα. Είναι το χρυσάφι μου» δήλωσε η γυναίκα του Λίλιαν Φωκά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ