ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αγάπη μου συσκευάζω την Καρυάτιδα»: Αποκαλύψεις για τα Γλυπτά σε ελληνικό ντοκιμαντέρ

«Αγάπη μου συσκευάζω την Καρυάτιδα»: Αποκαλύψεις για τα Γλυπτά σε ελληνικό ντοκιμαντέρ
AP Photo

Αποκαλυπτικές επιστολές στον λόρδο Έλγιν που εξηγούν πώς έφτασαν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη Βρετανία, παρουσιάζονται σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της ηθοποιού Μιμής Ντενίση.

Οι επιστολές της συζύγου του Λόρδου Έλγιν, που του ζητά «να πάρουν ολόκληρο τον ναό για τον κήπο», αποτελούν μέρος του υλικού που έχει συγκεντρώσει η ηθοποιός για την δημιουργία ενός δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει η ίδια.

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που έδωσε η γνωστή ηθοποιός για την παράσταση «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη», που ανεβαίνει τον επόμενο μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η κ. Ντενίση γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο τόσο των επιστολών, όσο και του ντοκιμαντέρ.

«Η λαίδη Έλγιν ήταν τότε μία αφελής κοπέλα 23 - 24 ετών που έχει πάει στους Δελφούς προς άγραν νέων αρχαιοτήτων και γράφει στον Έλγιν: “Αγάπη μου, τώρα συσκευάζω αυτό το άγαλμα της Κari…something (της Καρυ…τέτοιας)”. H Κari…something είναι η Καρυάτιδα», ανέφερε η Μιμή Ντενίση.

Στη συνέχεια της επιστολής προς τον τότε Πρέσβη της Βρετανίας από τη σύζυγό του, γράφει: «Δεν θυμάμαι το όνομά της, είναι από το ναό με τις κοπέλες. Αν βρούμε ένα πολεμικό πλοίο -όπως λένε εδώ οι δικοί μας- καλό θα ήταν να πάρουμε ολόκληρο το ναό για τον κήπο».

«Όταν αυτό το δεις εικόνα σε ντοκιμαντέρ, δεν χρειάζεται να βγει κανένας υπουργός και να διεκδικήσει τίποτα. Τα ‘χουν πει μόνοι τους. Είναι μία κλοπή, που βγαίνει μέσα από τα γράμματα, ότι έγινε δίνοντας μπαχτσίσια. Δεν αναφέρεται πουθενά καμιά αγορά. Μπαχτσίσια, εκβιασμοί σε διάφορους Οθωμανούς που φοβόταν τον Βρετανό πρέσβη που ήταν τότε πολύ δυνατός και πώς θα γίνει η διακόσμηση στον Πύργο τους», τονίζει η κ. Ντενίση.

Στο ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου, θα μιλούν πολλές μεγάλες προσωπικότητες, ενώ στα δραματοποιημένα σημεία του θα εμφανίζονται δύο Άγγλοι ηθοποιοί που θα υποδύονται τον Λόρδο και τη Λαίδη Έλγιν, καθώς και η ίδια, που -εκτός από αφηγήτρια, στις δραματοποιημένες σκηνές θα κάνει την υπηρέτρια του Έλγιν.

«Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν θα είναι καθόλου επιθετικό, δεν λέει “δώστε τα μας πίσω”, απλώς στο τέλος δείχνει το ένα μουσείο, σκοτεινό, με τις προθήκες του και το άλλο μες στον ήλιο και τα υπόλοιπα μισά (σ.σ. αγάλματα) και λέει αποφασίστε», αναφέρει η Μιμή Ντενίση.

Η ηθοποιός που είχε προαναγγείλει το περασμένο καλοκαίρι σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πρόθεσή της για την δημιουργία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ τόνισε πως από τότε που έκανε την ανακοίνωση, πάρα πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχει επικοινωνήσει μαζί της και ζητούν να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο στη συγκεκριμένη προσπάθεια, εθελοντικά.

«Πιστεύω ότι ένας αν έχει πάθος, φτάνει. Μετά έρχονται πολλοί και καλοί γύρω του», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ