ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γυναίκα που παραλίγο να αντικαταστήσει τον Kurt Cobain στους Nirvana

Η γυναίκα που παραλίγο να αντικαταστήσει τον Kurt Cobain στους Nirvana
Μετά την αυτοκτονία του frontman, οι σύντροφοι του απέφευγαν έντονα να ηχογραφήσουν τα τραγούδια του Cobain χωρίς αυτόν. Ωστόσο, υπήρξε μια περίπτωση κατά την οποία οι πρώην σύντροφοι του Cobain σκέφτηκαν να στρατολογήσουν μία γυναίκα. Associated Press

Λίγες φιγούρες έχουν μεταμορφώσει την εναλλακτική μουσική σφαίρα όπως ο Kurt Cobain. Ένας τρομερός frontman, πρωτοπόρος του grunge και ακλόνητος πρωταθλητής για τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, ο τραγουδιστής των Nirvana παραμένει ένας από τους πιο γνωστούς και σεβαστούς ροκ σταρ όλων των εποχών.

Ο Kurt Cobain ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της συντριπτικής επιτυχίας των Nirvana. Συνδυάζοντας δύσκολα ηχητικά τοπία με ποπ ευαισθησίες, σκαλίζοντας σκοτεινούς στίχους με απαράμιλλη μαεστρία και ανακαλύπτοντας εκ νέου την ιδέα του frontman για μια νέα εποχή, το grunge «αεροπλάνο» δεν θα μπορούσε να έχει φτάσει στα ύψη ή τις καρδιές μας χωρίς αυτόν.

Αναμενόμενα, ο ξαφνικός θάνατος του Cobain το 1994 θα σήμαινε ουσιαστικά το τέλος της δραστηριότητας των Nirvana. Θρηνώντας τον πρώην frontman τους, τα υπόλοιπα μέλη θα σταματούσαν την μπάντα και θα έκαναν άλλα πράγματα: ο Dave Grohl θα έφτιαχνε τους τους Foo Fighters, ενώ ο Krist Novoselic θα έπαιζε για λίγο με τους Flipper.

Μετά την αυτοκτονία του frontman, οι σύντροφοί του απέφευγαν έντονα να ηχογραφήσουν τα τραγούδια του Cobain χωρίς αυτόν. Ωστόσο, υπήρξε μια περίπτωση κατά την οποία οι πρώην σύντροφοι του Cobain σκέφτηκαν να στρατολογήσουν την PJ Harvey για να διασκευάσουν ένα κλασικό κομμάτι από το In Utero.

Η PJ Harvey είχε τη δική της τεράστια επιρροή στην εναλλακτική σκηνή, εμποτίζοντας το art-rock της με πανκ και πολιτική, κερδίζοντας ακόμη και τον θαυμασμό του ίδιου του Cobain. Ο frontman των Nirvana ονόμασε κάποτε το ντεμπούτο της Harvey, Dry, ως ένα από τα αγαπημένα του άλμπουμ, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι μια άξια διεκδικήτρια για να τον αντικαταστήσει.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τον θάνατο του Kurt Cobain, ο Grohl οργάνωνε ένα σόου στο Λονδίνο για εκείνον και το supergroup του Novoselic, Sound City Players. Με μια εντυπωσιακή λίστα συνεργασιών στο όνομά τους, από την Stevie Nicks μέχρι τον Paul McCartney, η Harvey θα ήταν άξια αντικαταστάτρια αν είχε δεχθεί την πρόσκληση.

Όταν ο Grohl έμαθε ότι ο John Fogerty των Creedence Clearwater Revival και η Stevie Nicks δεν ήταν διαθέσιμοι για τη συναυλία, αναγκάστηκε να σκεφτεί εναλλακτικές. «Κάποιος σκέφτηκε να κάνει ένα τραγούδι Nirvana με την PJ Harvey», θυμάται στο NME, «Ο Kurt την αγαπούσε και εμείς την αγαπάμε και σκεφτήκαμε, γιατί όχι;».

«Θεέ μου, τι θα γινόταν αν κάναμε το "Milk It" από το In Utero, με την Harvey να τραγουδάει; Κοιταχτήκαμε όλοι και είπαμε πως αυτό θα ήταν καταπληκτικό», συνέχισε. Αλλά οι ελπίδες του Grohl έσβησαν γρήγορα καθώς η Harvey δεν ήταν τελικά διαθέσιμη.

Αν και η συνεργασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η πρόβλεψη του Grohl θα ήταν πιθανώς σωστή. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τη φωνή της PJ Harvey στο «Milk It», φέρνοντας μια νέα εκδοχή στο τραγούδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ