ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα 20 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να πωληθεί πρώιμος πίνακας του David Hockney

Στα 20 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να πωληθεί πρώιμος πίνακας του David Hockney
Το έργο με τίτλο «California» αναμένεται να πωληθεί γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Associated Press

Ένα πρώιμο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη David Hockney, ένας πίνακας που απεικονίζει το γνωστό του μοτίβο για την πισίνα και δεν έχει εμφανιστεί στο κοινό για περισσότερα από 40 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα πιάσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ο David Hockney, 86 ετών, ζωγράφισε το «California», δείχνοντας δύο γυμνές φιγούρες σε μια εξωτερική πισίνα, το 1965 μετά το πρώτο του ταξίδι στο Λος Άντζελες και φυλάσσεται σε ιδιωτική συλλογή από το 1968.

Ο πίνακας, που εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο κοινό το 1979, είναι το κεντρικό κομμάτι του οίκου δημοπρασιών Christie's «20th/21st Century: London Evening Sale» στις 7 Μαρτίου. Μάλιστα, μπήκε στη λίστα με «τιμή κατόπιν αιτήματος» και εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί γύρω στα 20,37 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα (των πινάκων της πισίνας του David Hockney),» είπε στο Reuters σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη η Tessa Lord, διευθύντρια του μεταπολεμικού σύγχρονου τμήματος του Christie's στο Λονδίνο.

Το 2018, το κομμάτι του David Hockney του 1972 «Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη (Πισίνα με δύο φιγούρες)» πουλήθηκε για 90,3 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας τότε ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ σε δημοπρασία για έργο ζωντανού καλλιτέχνη.

«Υπάρχει μεγάλη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των δύο έργων, αλλά έχουμε δει από την τιμή του παγκόσμιου ρεκόρ το 2018 μια πραγματική διεύρυνση της αγοράς για τον David Hockney», είπε ο Lord.

«Έχουμε πουλήσει έργα από το κτήμα Paul Allen τα τελευταία χρόνια, τα οποία έριξαν φως στη μετέπειτα πρακτική του, τα τοπία του και αυτό που νιώθουμε είναι μια πραγματική διεθνής αναγνώριση μεταξύ των συλλεκτών της συνεισφοράς του David Hockney στην τέχνη του 21ου αιώνα και μια πραγματική ώθηση να αναζητήσει τα καλύτερα παραδείγματα της πρακτικής του».

Το «California» θα πραγματοποιήσει μια περιοδεύουσα έκθεση στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα πριν επιστρέψει στο Λονδίνο για να βγει σε κοινή θέα πριν από την πώληση.

Not seen for decades, this early David Hockney painting is expected to fetch $20 million

ΔΗΜΟΦΙΛΗ