ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Curb Your Enthusiasm: Ο Larry David μας θυμίζει ποιος είναι ο αληθινός βασιλιάς του cringe comedy

Curb Your Enthusiasm: Ο Larry David μας θυμίζει ποιος είναι ο αληθινός βασιλιάς του cringe comedy
photo/HBO

Το χιούμορ του Larry David όλοι μας το γνωρίζουμε. Είναι αναμφισβήτητα ο πνευματικός πατέρας ενός άλλου αγαπημένου «κάφρου», του Tim Robinson.

Κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν πως οι διάλογοι του Larry David έχουν ωραιοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά είναι πραγματικά σαν να πηγαίνεις να δεις ένα παλιό, κλασικό ροκ συγκρότημα που ξέρεις πως θα σε αποζημιώσει όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή.

Σε αυτή την τελευταία σεζόν του Curb Your Enthusiam, η ιδιοφυΐα του ρέει αβίαστα και φυσικά μας παρασέρνει σε γέλια μέχρι δακρύων.

Ισχύει, όμως, πως το Curb Your Enthusiasm έχει... μαλακώσει με τα χρόνια; Εμείς θα λέγαμε καθόλου, ίσα ίσα έχει γίνει ακόμη πιο «κάφρικο» από παλιότερα. Υπάρχει μια σκηνή στο εναρκτήριο επεισόδιο της νέας, 12ης και υποτιθέμενης τελευταίας σεζόν, στην οποία ο Larry David μιλάει με μια βαρετή καλεσμένη σε ένα πάρτι και απλώς επαναλαμβάνει τα λόγια της με μια ανόητη φωνή στη μέγιστη ένταση. Αυτή η γυναίκα δεν κάνει ξανά καμία εμφάνιση στο επεισόδιο.

Και κάπως έτσι καταλαβαίνουμε πως η τελευταία σεζόν όχι μόνο δεν έχει «μαλακώσει» αλλά πάει λίγο να φτάσει επίπεδα άλλων, ακόμη πιο «κάφρικων» σειρών, όπως είναι το I Think You Should Leave.

Οι περιπέτειες της κωμωδίας του alter ego του συνδημιουργού του Seinfeld έχουν προχωρήσει πολύ, ωστόσο, το Curb έχει κάνει update σε μερικά από τα πλεονεκτήματα του. Η προσθήκη πριν από λίγα χρόνια του εκπληκτικού JB Smoove ως Leon, έχει δώσει στην κωμωδία μια πιο δεμένη ατμόσφαιρα, αφού ο Leon έχει εκφράσει ωμά τη δική του ανεξάρτητη σκέψη κόντρα σε εκείνη του Larry.

Τα παλιά χρόνια της σειράς, η ζωή στο σπίτι ήταν απλώς η τότε σύζυγος του Larry, Cheryl, που αντιδρούσε στις ιδιαιτερότητές του, πλέον αυτό έχει αλλάξει προς το καλύτερο δίνοντας στη σειρά μία ποικιλομορφία χαρακτήρων που μάλλον την χρειαζόταν η σειρά.

Ναι, ο Larry David είναι εκείνος ο απερίγραπτος τύπος που εξομολογείται στον ψυχολόγο του πως: «Πρέπει να είσαι περήφανος για μένα, κάνω το καλύτερο που μπορώ, και στο λέει αυτός ένας άνθρωπος που μισεί τους ανθρώπους».

Από αυτή τη φράση και μόνο καταλαβαίνουμε αμέσως τι θα ακολουθήσει στη σεζόν. Η 12η σεζόν (και φυσικά ολόκληρη η σειρά) είναι τρομακτικά καλή κι αυτό το νιώθεις από τον ρυθμό που δεν σταματάει λεπτό να σε κάνει να γελάς με όλες τις άξεστες χοντράδες και τις παραξενιές του Larry.

Το Curb Your Enthusiasm είναι η σειρά που μπορεί να μετατρέψει ένα απλό πιάτο με σούπα σε λόγο καταστροφής του σύμπαντος ή ένα κλεμμένο ζευγάρι παπούτσια αιτία να επαναληφθεί το Ολοκαύτωμα.

Σε κάθε γωνίτσα των διαλόγων κρύβεται πάντα μία αιχμηρή άκρη ειρωνείας, απόλυτα θεραπευτικής για την ψυχή του θεατή.

Η ιδιοφυΐα της σειράς όμως κρύβεται αλλού: ξέρουμε πολύ καλά πόσο κυνικός και οριακά «κακός» είναι ο Larry. Και όμως, κάθε φορά, μας πιάνει απροετοίμαστους για το τι θα κάνει μετά.

Αυτό που θέλεις είναι να βλέπεις ατελείωτα επεισόδια με αυτό τον υπέροχα cringe τύπο που δεν μπορεί με τίποτα να σταματήσει να είναι το επίκεντρο όλου του μικρού του κόσμου. Ένας κόσμος που όμως τελικά θυμίζει πολύ τον δικό μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ