ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναστηλώνουν τον τρούλο του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό - Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες

Αναστηλώνουν τον τρούλο του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό - Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες
Η παπική Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό (ιταλικά: Basilica Papale di San Pietro in Vaticano) ή απλά η Βασιλική του Αγίου Πέτρου (Λατινικά: Basilica Sancti Petri), είναι μια εκκλησία της ιταλικής Υψηλής Αναγέννησης. Associated Press

Ο γιγάντιος τρούλος από μπρούντζο και ξύλο στη μέση της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου γεμίζει σιγά-σιγά με σκαλωσιές καθώς το αριστούργημα του Gian Lorenzo Bernini υπόκειται στην πρώτη σημαντική αποκατάστασή του από τα μέσα του 1700.

Ο τρούλος ύψους σχεδόν 30 μέτρων καλύπτει τον ψηλό βωμό της βασιλικής και χτίστηκε στο σημείο όπου πιστεύεται ότι θάφτηκε ο Άγιος Πέτρος, ο πρώτος πάπας, αφού πέθανε ως χριστιανός μάρτυρας στη βασιλεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα ( 54-68 μ.Χ.).

Ο βωμός, από τον οποίο μόνο ο Πάπας μπορεί να Λειτουργήσει, είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος ολόκληρης της αρχιτεκτονικής της Βασιλικής», δήλωσε την Τετάρτη ο πατήρ Έντσο Φορτουνάτο, επικεφαλής επικοινωνίας της εκκλησίας.

Το έργο αποκατάστασης, που κοστίζει περίπου 700.000 ευρώ ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα αλλά στην πραγματικότητα ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αναφέρουν αξιωματούχοι του Βατικανό.

Η κατασκευή χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή μετά από «250 χρόνια χρήσης», δήλωσε ο Alberto Capitanucci, μηχανικός στη Fabbrica di San Pietro, στο τμήμα που είναι υπεύθυνο για τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Είπε ότι οι εργασίες καθαρισμού και επισκευής θα σταματήσουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Πάσχα, για να επιτρέψουν στον Πάπα Φραγκίσκο να ηγηθεί των εορτασμών για την πιο σημαντική γιορτή του χριστιανικού ημερολογίου.

Το ιερό έτος, γνωστό και ως Ιωβηλαίο που πραγματοποιείται κάθε 25 χρόνια, ξεκινά την παραμονή των Χριστουγέννων του 2024 όταν ο Πάπας ανοίγει την Αγία Πόρτα της Βασιλικής. Η εκδήλωση, συνήθως, προσελκύει εκατομμύρια προσκυνητές που αναζητούν την άφεση των αμαρτιών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ