ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο μοναδικός άνθρωπος που έφτασε τόσο κοντά στην αναγνώριση του Τζακ του Αντεροβγάλτη

Ο μοναδικός άνθρωπος που έφτασε τόσο κοντά στην αναγνώριση του Τζακ του Αντεροβγάλτη
Η συγγραφέας Πατρίσια Κόρνγουελ αποχωρεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης το 2016. Associated Press

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Patricia Cornwell ξόδεψε πάνω από 7 εκατομμύρια λίρες προσπαθώντας να αποδείξει ότι ο καλλιτέχνης Walter Sickert ήταν στην πραγματικότητα ο Jack the Ripper.

Ακόμη και τώρα, αν αναζητήσετε τη δουλειά του στον ιστότοπο της Tate, που έρχεται τρίτος στην ενότητα «5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Walter Sickert», θα βρείτε το : «SICKERT WAS NOT JACK THE RIPPER» (Ο ΣΙΚΕΡΤ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΤΖΑΚ Ο ΑΝΤΕΡΟΒΓΑΛΤΗΣ). Όταν η Cornwell μπήκε στη συζήτηση για τον Αντεροβγάλτη, την προειδοποίησαν γενικά ότι δεν θα ήταν δημοφιλής και ότι ο κόσμος της τέχνης δεν θα ακολουθούσε τη θεωρία της.

Οι αυτοαποκαλούμενοι «Ripperologists» προσπάθησαν να την αποτρέψουν. Αλλά η Cornwell διατήρησε την άποψη της ότι ο ζωγράφος έπρεπε να είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες και αγόρασε πάνω από 30 από τους πίνακές του για να το αποδείξει.

Με την έννοια ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, ο Sickert ζωγράφιζε τακτικά σκηνές που μιμούνταν τα εγκλήματα του Αντεροβγάλτη και είχε μια διαρκή γοητεία με την απεικόνιση ιερόδουλων. Λέγεται ότι βρισκόταν στη Γαλλία την εποχή των δολοφονιών αλλά αυτό ποτέ δεν αποδείχτηκε.

Για άγνωστους λόγους, η Cornwell είχε εμμονή με την ιδέα ότι ο Sickert ήταν σεξουαλικά ανίκανος. Προσκολλήθηκε στην ιδέα ότι ένα ελάττωμα στο πέος του, καθώς και το γεγονός ότι έφυγε από τρεις γάμους χωρίς παιδιά, τον έκαναν κατά συρροή δολοφόνο.

Αφού μελέτησε μια σειρά από πίνακες που ολοκλήρωσε ο Sickert το 1908, οι οποίοι ήταν εμπνευσμένοι από τη δολοφονία μιας πόρνης του Κάμντεν, η Cornwell ήταν σίγουρη ότι οι ομοιότητές τους με τις φωτογραφίες της νεκροψίας δεν ήταν τυχαίες.

Ο Sickert θεωρείται ένας από τους πιο παραγωγικούς και σημαντικούς μετα-ιμπρεσιονιστές ζωγράφους της Βρετανίας. Η Cornwell ζήτησε από μια ομάδα ειδικών να αξιολογήσει το DNA στο πίσω μέρος των φακέλων που εμπλέκονταν με την υπόθεση Ripper για να τους συγκρίνει με τα γράμματα του ίδιου του Sickert, τα οποία είχε αγοράσει.

Τα τεστ ήταν αρνητικά αλλά η σχέση του Sickler με την υπόθεση Τζακ του Αντεροβγάλτη ευσταθεί, τουλάχιστον για την Cornwell.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ