ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το κύπελλο του Σπύρου Λούη «ταξιδεύει» στο μουσείο του Λούβρου

Το κύπελλο του Σπύρου Λούη «ταξιδεύει» στο μουσείο του Λούβρου
Το κύπελλο του Σπύρου Λούη ΑΠΕ - ΜΠΕ / Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι αναμένεται να «ταξιδέψει» το ιστορικό Κύπελλο του Σπύρου Λούη, του πρώτου Μαραθωνιονίκη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Μάλιστα, από τις 24 Απριλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, το Κύπελλο θα συμμετάσχει ως ένα από τα βασικά εκθέματα της περιοδικής έκθεσης «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Το Κύπελλο αυτό εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) το απέκτησε σε δημοπρασία με σκοπό να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό εκθέτοντάς το με ελεύθερη πρόσβαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση «προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφησή τους στα τέλη του 19ου αιώνα […] και να αναδείξει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία, και ειδικότερα το Παρίσι, χωρίς να περιορίζεται στην προσωπικότητα του Pierre de Coubertin, ο οποίος έμεινε πρωτίστως στην ιστορία. Έτσι, παρουσιάζονται επίσης ιστορικοί και πολιτικοί της εποχής, όπως ο Δημήτριος Βικέλας, ο Michel Bréal και ο Σπυρίδων Λάμπρος, των οποίων η συνεισφορά είναι λιγότερο γνωστή. Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τον ελληνικό αθλητισμό μέσω της μελέτης αρχαίων κειμένων και αρχαιολογικών στοιχείων, αυτοί οι ιστορικοί και λόγιοι αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας».

O Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε:

«Ο δανεισμός του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη στο Μουσείο του Λούβρου ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, αντικατοπτρίζει τη διαρκή δέσμευση του ΙΣΝ να καταστήσει αυτό το μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό κειμήλιο, το οποίο συγχρόνως συμβολίζει και τις αξίες του αθλητικού πνεύματος και του ευ αγωνίζεσθαι, προσβάσιμο σε ένα συνεχώς ευρύτερο κοινό για να το θαυμάσει και εν προκειμένω στα εκατομμύρια των επισκεπτών που αναμένεται να προσελκύσει το Μουσείο, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο των Αγώνων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ