ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρα της Γυναίκας: Αφιέρωμα στη Μαρία Μολινέρ με προβολή ντοκιμαντέρ από το Ινστιτούτο Θερβάντες

Ημέρα της Γυναίκας: Αφιέρωμα στη Μαρία Μολινέρ με προβολή ντοκιμαντέρ από το Ινστιτούτο Θερβάντες
Από την αφίσα του ντοκιμαντέρ της Βίκι Καλάβια, «Μαρία Μολινέρ. Απλώνοντας λέξεις» Αφί

Την εμβληματική ισπανίδα φιλόλογο και λεξικογράφο Μαρία Μολινέρ, τη συγγραφέα του ενός από τα σημαντικότερα λεξικά της ισπανικής γλώσσας του 20ού αιώνα θα τιμήσει την ερχόμενη Παρασκευή (8/3) για την Ημέρα της Γυναίκας το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου (FeCHA), επέλεξαν να προβάλουν διαδικτυακά - και δωρεάν - το ντοκιμαντέρ της Βίκι Καλάβια, «Μαρία Μολινέρ. Απλώνοντας λέξεις», τιμώντας με αυτόν τον τρόπο μια γυναίκα που σε πολύ δύσκολες εποχές για την ίδια και το γυναικείο φύλο, έφερε σε πέρας το γιγαντιαίο έργο της σύνταξης ενός σπουδαίου λεξικού της ισπανικής γλώσσας, που αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς: Το Diccionario de uso del español.

Η Μολινέρ (1900 – 1981) μεγάλωσε στη Σαραγόσα, στο πανεπιστήμιο της οποίας σπούδασε ιστορία και εργάστηκε ως αρχειοθέτρια σε διάφορα αρχεία της Ισπανίας όπως αυτό της Σαλαμάνκα, ενώ είχε ήδη ασχοληθεί με το πρώτο αραγωνικό λεξικό.

To 1924 υπήρξε η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια και μία από τις πρωτοπόρους της οργάνωσης του συστήματος βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια της 2ης Ισπανικής Δημοκρατίας (Segunda República / 1931 – 1939, πριν τον Ισπανικό εμφύλιο που οδήγησε η δικτατορία του Φράνκο), στα πλαίσια της διεύρυνσης της εκπαίδευσης στην ισπανική επαρχία και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Λόγω των αριστερών πεποιθήσεων αυτής και του συζύγου της, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, με τη νίκη των εθνικιστών στον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939) απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Το σημαντικότερο έργο της, το Diccionario de uso del español είχε αρχικά σκοπό να γεμίσει ορισμένα κενά που παρουσίαζε το λεξικό της Ισπανικής Ακαδημίας, αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε έργο- μαμούθ, καθώς χρειάστηκαν 15 χρόνια ατομικής εργασίας της Μολινέρ για την έκδοση το 1966-67 από τον εκδοτικό οίκο Gredos με την υποστήριξη του διευθυντή της Ακαδημίας, Ντάμασο Αλόνσο.

Για πολύ καιρό η Μαρία Μολινέρ θεωρείτο ότι θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα κατείχε μια θέση στην Ισπανική Ακαδημία, κάτι που - λόγω διαφόρων αιτιών μεταξύ των οποίων και το φύλο της- δε συνέβη ποτέ.

Πώς θα δείτε την ταινία

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στις 8 Μαρτίου, στον ιστότοπο του FeCHA (video.fecha.gr/) για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ταινία: Μια γυναικεία παρουσία μάς παρουσιάζει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής της Μαρία Μολινέρ, ξεχωρίζοντας τους όρους που τα καθορίζουν και τα σκιαγραφούν, καθώς και τους ορισμούς που προσφέρει γι’ αυτά η Μαρία στο δικό της λεξικό. Πρόκειται για μια διήγηση διατυπωμένη μέσα από τις δικές της λέξεις, η οποία τονίζει το βαθύ ίχνος που πλάθει η προσωπικότητα της Μαρία στο αριστούργημά της: το Χρηστικό Λεξικό Ισπανικής Γλώσσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ