ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Ο «Αιματοβαμμένος Μεσημβρινός» περιγράφει την αληθινή Άγρια Δύση - Μία ωδή στη βία

Bookreads: Ο «Αιματοβαμμένος Μεσημβρινός» περιγράφει την αληθινή Άγρια Δύση - Μία ωδή στη βία

Ο συγγραφέας Cormac McCarthy στην πρεμιέρα του "The Road" στη Νέα Υόρκη στις 16 Νοεμβρίου 2009.

photo/AP

O Cormack McCarthy, στο βιβλίο του «Αιματοβαμμένος Μεσημβρινός» καταγράφει το Κακό. Δεν ασχολείται με τις αιτίες ύπαρξής του αλλά με την παρουσία του αυτή καθ' αυτή, με την δύναμη που ασκεί στον κόσμο και όλα αυτά στην αμερικανική Άγρια Δύση. 

Αυτό το βιβλίο είναι κυριολεκτικά μία γροθιά στο πρόσωπο, δεν μπορείς να ξεφύγεις με τίποτα από την δύναμη του. Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν σε αυτή τη στήλη για τον μάστορα Cormack McCarthy. Όταν διάβασα για πρώτη φορά Cormac McCarthy νόμιζα πως κάποιος στον εκδοτικό οίκο είχε κάνει φρικτό λάθος. Δεν υπάρχουν τελείες, ούτε κόμματα. Ο άνθρωπος γράφει σαν αυτόματο αλλά την ίδια στιγμή ο ρυθμός του και η γλώσσα του σε συνεπαίρνουν αμέσως. Δεν χωράει καμία περίσσια ανάσα μέσα στις σελίδες του.

Ο Αιματοβαμμένος Μεσημβρινός είναι ένα γκροτέσκο ντοκουμέντο του Κακού. Δεν μας λέει γιατί το κακό υπάρχει, μας δείχνει μόνο την παρουσία του, την αποκαλυπτική του δύναμη, την απεριόριστη έκταση του στον κόσμο, φυσικά με αφετηρία την Αμερικάνικη Δύση. Αυτή η αυτοκρατορία της νοσταλγίας που οι σκηνοθέτες του σινεμά έδωσαν με τόσο ρομαντισμό, ο McCarthy μας την δείχνει όπως πραγματικά ήταν: τίποτα δεν χτίστηκε χωρίς αίμα στον κόσμο, χωρίς θάνατο ή χωρίς πόνο. Ο «Αιματοβαμμένος Μεσημβρινός» έχει απεριόριστο πόνο μέσα του. Η βία του είναι τόσο τελειωτική κι αναπόδραστη που σε αφήνει άναυδο.

Βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα

Βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, το μυθιστόρημα ακολουθεί έναν 14χρονο - γεννημένο το 1833, ακριβώς 100 χρόνια πριν από τον συγγραφέα - καθώς παρασύρεται στα νοτιοδυτικά. Σύντομα εντάσσεται σε μια παράνομη ομάδα κυνηγών που έχουν προσληφθεί από έναν Μεξικανό κυβερνήτη για να φέρουν κεφάλια Ινδιάνων, 100 δολάρια το τεμάχιο. Αυτά τα αταίριαστα πρόσωπα της συμμορίας- συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην ιερέα, ενός άνδρα με τα αρχικά του ονόματός του «χτυπημένα» σε τατουάζ στο μέτωπό του και ενός μυστηριώδους, σοφού δικαστή που ονομάζεται Χόλντεν – κουβαλούν πάνω τους μια γεύση αίματος και θανάτου που μας υπενθυμίζει από τι είναι φτιαγμένη η πραγματική Αμερικάνικη Δύση.

ALDINA_McCARTHY_MESHMBRINOS_COVER.pdf.jpg

Το βιβλίο Αιματοβαμμένος Μεσημβρινός από τις εκδόσεις Gutenberg.

Βία

Ο Αιματοβαμμένος Μεσημβρινός, ένα από τα πιο βίαια βιβλία όλων των εποχών, διηγείται στην ουσία την πραγματική ιστορία της Αμερικάνικης Δύσης. Αυτό το βιβλίο μας έκανε να αναθεωρήσουμε όσα γνωρίζουμε γι' αυτήν από τις ταινίες γουέστερν. Ο Αιματοβαμμένος Μεσημβρινός είναι ένα επικό μυθιστόρημα για τη βία και τη φαυλότητα που ακολούθησαν την κατάκτηση του Φαρ Ουέστ, το οποίο ανατρέπει όλες τις συμβάσεις των γουέστερν και της μυθολογίας της Άγριας Δύσης.

Είναι ένα βιβλίο γραμμένο με μεράκι και ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Εδώ δεν θα βρεις τις συνηθισμένες σου προτάσεις. Εδώ θα βρεις μία γλώσσα που ρέει όπως το καυτό σίδερο και το χώμα που παρασέρνει ο αέρας.

Βασισμένο σε ιστορίες που συνέβησαν στα σύνορα Τέξας-Μεξικού το 1850, αναφέρεται στις περιπέτειες του Κιντ, ενός δεκατετράχρονου αγοριού το οποίο βρίσκεται να μεγαλώνει σε έναν εφιαλτικό κόσμο, όπου οι Ινδιάνοι δολοφονούνται μαζικά και όπου η αγορά των σκαλπ τους γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επικερδής.

Ο «Αιματοβαμμένος Μεσημβρινός» είναι μία αποθέωση της βίας, ο τίτλος είναι απόλυτα κυριολεκτικός μιας και οι σελίδες είναι βουτηγμένες στο αίμα.

Βίαιο και τρυφερό συνάμα, αντισυμβατικό και πολλές φορές προκλητικό, το βιβλίο θεωρείται από τους μεγαλύτερους κριτικούς του κόσμου ως το αριστούργημα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ