ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «The Three Body Problem» η νέα κορυφαία σειρά του Netflix

Το «The Three Body Problem» η νέα κορυφαία σειρά του Netflix
Στιγμιότυπο από τη νέα σειρά του Netflix, The Three Body Problem. photo/Netflix

Το best seller μυθιστόρημα του Liu Cixin φτάνει επιτέλους στις οθόνες από τους παραγωγούς του Game Of Thrones.

Μια μέρα στο Πεκίνο, το 1967, η φοιτήτρια αστροφυσικής Ye Wenjie βλέπει τον πατέρα της να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από παραστρατιωτικές δυνάμεις. Αργότερα, εντάσσεται σε ένα στρατιωτικό πρόγραμμα στη Μογγολία ως μέρος μιας συμφωνίας για να αποφύγει τη δική της τιμωρία, με την προϋπόθεση ότι δεν μπορεί θα μπορεί να φύγει από τη βάση.

Σε αυτό το ψυχρό φυλάκιο, κάτω από μια γιγάντια παραβολική ακολουθία γεγονότων, χάνει κάθε πίστη στην ανθρωπότητα. Αφιερώνει τη ζωή της στην έρευνα της, κάνοντας μια επιστημονική ανακάλυψη που οδηγεί στη μετάδοση ενός ραδιοφωνικού σήματος υψηλής ισχύος στο βαθύ διάστημα. Αυτή η ενέργεια θα έχει σοβαρές συνέπειες, και όλα προέρχονται από εκείνη τη μοιραία μέρα στο Πεκίνο.

Το best seller μυθιστόρημα

Αυτή είναι απλώς μια επισκόπηση της πλοκής της νέας σειράς «The Three-Body Problem» - ένα έπος επιστημονικής φαντασίας που περιλαμβάνει επίσης μυστικά επιστημονικά προγράμματα, ένα εξωγήινο είδος σε ένα ηλιακό σύστημα πέρα από τα αστέρια και ένα παράξενο βιντεοπαιχνίδι που απεικονίζει την άνοδο και την πτώση μεγάλων πολιτισμών για χιλιάδες χρόνια.

Το μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του γεννημένου στο Πεκίνο Liu Cixin, το πρώτο της τριλογίας «Remembrance of Earth's Past», θεωρήθηκε κάποτε δύσκολο στην προσαρμογή του για την οθόνη λόγω των φιλοσοφικών διλημμάτων και των πυκνών εξερευνήσεων της επιστημονικής θεωρίας. Αλλά τώρα φτάνει στις παγκόσμιες οθόνες μέσω μιας σειράς του Netflix – του αναγνωρισμένου comeback project των παραγωγών του Game of Thrones, David Benioff και DB Weiss. Οι πρώτες κριτικές διίστανται σχετικά με το αν το δίδυμο τα κατάφερε ή όχι.

Αυτό που είναι πιο εμφανές, ωστόσο, είναι η απίστευτη επιτυχία του πρωτότυπου μυθιστορήματος – που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο περιοδικό Science Fiction World στην Κίνα το 2006 και μεταφράστηκε για τους δυτικούς αναγνώστες από τον Ken Liu το 2014.

Γνωστοί φανς

Μεταξύ των φανς του βιβλίου περιλαμβάνονται οι Barack Obama και ο συγγραφέας του Game of Thrones George RR. Martin. Και αφού κέρδισε το βραβείο Hugo για το καλύτερο μυθιστόρημα το 2015 (τοποθετώντας τον Liu στις τάξεις του συγγραφέα του Dune Frank Herbert και του συγγραφέα της σειράς Foundation Isaac Asimov), το βιβλίο και οι δύο συνέχειες του έχουν πουλήσει σχεδόν εννέα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Σήμερα, ο Liu επαινείται ως ο άνθρωπος που έβαλε την κινεζική επιστημονική φαντασία στον χάρτη - ένα απίστευτο κατόρθωμα δεδομένης της ιστορικής καταστολής του είδους στην πατρίδα του.

Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται το 1967. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας έως και δύο εκατομμύρια χάθηκαν στην Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας, καθώς οι ριζοσπαστικοί, υπό την ηγεσία των φοιτητών «Κόκκινοι Φρουροί» κινήθηκαν για να ενισχύσουν βίαια τις κομμουνιστικές πολιτικές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Πολλά θύματα αυτοκτόνησαν ως μέσο για να «τερματίσουν τον πόνο της δίωξης» – μια αλήθεια που αναφέρεται μέσω των ανεξήγητων αυτοκτονιών στην επιστημονική κοινότητα στη σημερινή πλοκή του «The Three Body Problem». Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό από το πώς αυτή η αληθινή ιστορία διαμόρφωσε τα γεγονότα στο έργο του Liu, πώς το καθεστώς του Μάο θα διαμόρφωνε επίσης την πορεία της επιστημονικής φαντασίας στον πραγματικό κόσμο.

Με θέαμα του Liu που ανακηρύχθηκε ο πρώτος Ασιάτης νικητής του κορυφαίου βραβείου Hugo το 2015, το βιβλίο του δεν μπορεί παρά να μας αναδείξει την ευαίσθητη φύση του τη σύλληψή της ιστορίας.

Μένει να δούμε αν τελικά η σειρά θα φτάσει την επιτυχία που είχε το βιβλίο. Αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ