ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «σύμπραξη» του καλλιτέχνη Όλαφουρ Ελίασον με την μουσικό Peggy Gou

Η «σύμπραξη» του καλλιτέχνη Όλαφουρ Ελίασον με την μουσικό Peggy Gou

Ο Ισλανδο-Δανός καλλιτέχνης Olafur Eliasson 

AP Photo/Markus Schreiber

Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος για τη δημιουργία αιθέριων εγκαταστάσεων, Όλαφουρ Ελίασον, συνεργάστηκε με την μουσικό Peggy Gou, σε το νέο σινγκλ «1+1=11» από το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο άλμπουμ της μουσικού, «I Hear You».

Στο μουσικό βίντεο το οποίο σκηνοθέτησε, ο καλλιτέχνης χορεύει break dance στο στούντιο του στο Βερολίνο πίσω από μία φωτεινή εγκατάσταση.

«Ο χορός μεταμορφώνει. λέει ο Ελίασον. «Λυγίζει και αναδιαμορφώνει τη σχέση μας με τον χρόνο και τον χώρο». Ο Ισλανδο-Δανός καλλιτέχνης θυμάται ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά το breakdancing ως έφηβος, κάτι που του άλλαξε τη ζωή καθώς συνειδητοποίησε ότι μετακινούμενος «μπορούσε να αλλάξει χώρο».

Η Peggy Gou εμφανίζεται επίσης στο στούντιο του καλλιτέχνη ανάμεσα σε γεωμετρικά μοντέλα, φώτα και καθρέφτες.

Ο Ελίασον και η Gou συζήτησαν αρχικά το ενδιαφέρον τους για τη μετακίνηση κατά τη διάρκεια γεύματος. Ο καλλιτέχνης σηκώθηκε και χόρεψε στη μέση του εστιατορίου και έτσι γεννήθηκε ιδέα για τη συνεργασία τους.

«Η συνεργασία ήταν ικανοποιητική και πολύ διασκεδαστική» αναφέρει ο καλλιτέχνης, γνωστός για τα γλυπτά μεγάλης κλίμακας και τη χρήση στοιχείων, όπως φως, νερό και θερμοκρασία αέρα για να βελτιώσει την εμπειρία του θεατή.

Για τον Όλαφουρ Ελίασον, η γλυπτική και ο χορός είναι και οι δύο μη λεκτικές γλώσσες. «Μερικές φορές, για να επικοινωνήσεις, πρέπει απλώς να κινηθείς. Αυτό συνέβη όταν πρωτογνώρισα την Peggy» αναφέρει.

Η Peggy Gou, DJ, τραγουδίστρια και δισκογραφική παραγωγός από τη Νότια Κορέα με έδρα το Βερολίνο στο εξώφυλλο του άλμπουμ της που θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου φορά τον ενισχυτή Psychoacoustic empathy (2023) που δημιούργησε ο Eliasson.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ