ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αγαπημένο σημείο συνάντησης της Laurie Anderson και του Lou Reed στη Νέα Υόρκη

Το αγαπημένο σημείο συνάντησης της Laurie Anderson και του Lou Reed στη Νέα Υόρκη

Ο Lou Reed δεξιά, και η Laurie Anderson συζητούν τους ρόλους τους ως συν-επιμελητές του ετήσιου Φεστιβάλ Vivid στο Σίδνεϊ την Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010.

photo/AP

«Δεν είμαστε μόνο Αμερικανοί, αλλά Νεοϋορκέζοι», είπε κάποτε ο Lou Reed για την αγαπημένη του Νέα Υόρκη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην ιδιαίτερη αυτή πόλη, ο μουσικός είναι σίγουρα στη διεκδίκηση του απόλυτου μοντέλου καλλιτέχνη της Νέας Υόρκης.

Οι Velvet Underground λειτούργησαν ουσιαστικά ως το βασικό live συγκρότημα για το κλαμπ Max's Kansas City, μια ζωτικής σημασίας σημείο συνάντησης για την αντιπολιτισμική σκηνή της δεκαετίας του 1960. Ως βασικό στήριγμα στον κύκλο του Andy Warhol και ένας τακτικός θιασώτης που βάζει τους ήχους και τα αξιοθέατα του τόπου στο έργο του, ο Reed και η πόλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Στη ζωή όπως και στην τέχνη, η πόλη δεν ήταν μόνο η μούσα του αλλά ήταν το σπίτι του με τον πιο απλό, γλυκό τρόπο.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες και οι πιο αινιγματικοί σταρ έχουν μια κανονική ζωή στα παρασκήνια. Όταν έγραφαν ιστορία, τους άρεσε ένα καλό γεύμα και μια ωραία βραδιά όπως και σε εμάς τους υπόλοιπους. Για τον Reed και τη σύντροφό του, την εξίσου εμβληματική Laurie Anderson, η Νέα Υόρκη ήταν το σκηνικό για την οικιακή τους ευτυχία. Είχαν ένα διαμέρισμα στο West Village, έκαναν βόλτα με τον σκύλο τους τον Saders στα πάρκα και έβγαιναν κάθε εβδομάδα για φαγητό.

«Ο Lou κι εγώ πηγαίναμε στο Russ & Daughters κάθε εβδομάδα», είπε η Anderson, αφήνοντας τον κόσμο να μπει στο αγαπημένο μέρος του εκλιπόντος συζύγου της. Δεν είναι τίποτα φανταχτερό, απλά ένα απλό ντελικατέσεν που κάνει ζεστό φαγητό, αλλά το κάνει καλά. Για εμάς όμως αυτό ήταν αρκετό».

Ο Reed γεννήθηκε σε μια Ρωσική Εβραϊκή οικογένεια που εγκατέλειψε την πατρίδα της λόγω του αντισημιτισμού. Καθώς μετακόμισαν στις ΗΠΑ, ο παππούς του άλλαξε το οικογενειακό όνομα από Rabinowitz σε Reed. Οι σκέψεις του για τη θρησκεία του παρέμειναν αντικρουόμενες σε όλη του τη ζωή. Κάποτε δήλωσε, «Ο Θεός μου είναι το ροκ εν ρολ», προσθέτοντας ότι «Το πιο σημαντικό μέρος της θρησκείας μου είναι να παίζω κιθάρα».

«Είναι το αγαπημένο μου εστιατόριο στη Νέα Υόρκη. «Έχει εβραϊκό comfort food με σοφιστικέ ανατροπές», εξήγησε η Anderson για το εστιατόριο. «Για λίγο, έβγαζα φωτογραφίες των ανθρώπων την ώρα που έπιαναν την πρώτη τους μπουκιά, επειδή είχαν ένα βλέμμα σαν να έλεγαν ‘’αυτό είναι το καλύτερο φαγητό που είχα ποτέ στη ζωή μου!”».

Το Russ & Daughters έχει τώρα τρία μαγαζιά στη Νέα Υόρκη. Αρχικά, ήταν μόνο για παραλαβή, με το ζευγάρι να σταματάει εκεί για να το πάρει σπίτι ή να φάει στις βόλτες του. Αλλά τώρα μπορεί κανείς να κάτσει και φάει εκεί. Δυστυχώς, η τοποθεσία του άνοιξε αμέσως μετά τον θάνατο του Reed, οπότε δεν πρόλαβε να κάτσει ο ίδιος και να φάει εκεί, αλλά η Anderson εξακολουθεί να συχνάζει στο σημείο για να τον θυμάται και να συστήσει τις προτιμήσεις του σε φίλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ