ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Σε μια υπαίθρια γκαλερί θα μετατραπεί η Σόφια για το Φεστιβάλ Φωτός Lunar

Βουλγαρία: Σε μια υπαίθρια γκαλερί θα μετατραπεί η Σόφια για το Φεστιβάλ Φωτός Lunar

Είκοσι - δύο έργα τέχνης θα μεταμορφώσουν τη Σόφια σε μια υπαίθρια γκαλερί τα βράδια από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2024 κατά τη διάρκεια της τρίτης έκδοσης του Φεστιβάλ Φωτός LUNAR.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις φωτός και μια επίδειξη λέιζερ, η οποία θα φωτίσει μερικά από τα κτήρια και τα πάρκα της Σόφιας.

Περισσότεροι από 20 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν το έργο τους κατά μήκος μιας διαδρομής 4,5 χιλιομέτρων.

Η πρόσβαση σε όλα τα έργα τέχνης θα είναι δωρεάν και τα φώτα θα ανάβουν από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα σε κάθε μία από τις τέσσερις νύχτες.

Προκειμένου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να απολαύσουν στο έπακρο το φεστιβάλ τέχνης, ο Δήμος Σόφιας θα ορίσει πεζόδρομους και θα αυξήσει τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Οι τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στη διαδρομή του φεστιβάλ μήκους 4,5 χιλιομέτρων είναι η πρόσοψη του ξενοδοχείου Hyatt Regency Sofia, το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης/Kvadrat 500, η πρόσοψη της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών(η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος εκδηλώσεων για πρώτη φορά), ο κήπος Knyazheska, η Εθνική Πινακοθήκη, η πρόσοψη του Κρατικού Οργανισμού Αρχείων, το Largo, το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο, το κτίριο στην οδό Knyaz Alexander Ά 4, η πλατεία Slaveykov όπου το μνημείο του Πέτκο και του Πέντσο Σλαβέϊκοφ θα ζωντανέψει για να μας θυμίσει τον συγκινητικό δεσμό των δύο ποιητών.

Στο Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο, οι επτά φιναλίστ στη δεύτερη διοργάνωση του διαγωνισμού International Projection Mapping, που φέτος διεξάγεται με θέμα «Μύθοι και Θρύλοι», θα διαγωνιστούν δημιουργικά.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν καλλιτέχνες από 18 χώρες και οι τρεις νικητές θα ανακοινωθούν την τελευταία βραδιά του φεστιβάλ.

Ο Κήπος της Πόλης θα μεταμορφωθεί για δεύτερη φορά καθώς όλοι καλούνται να λάβουν μέρος σε ένα εργαστήριο «Ζωγραφική με το φως» (στις 10 και 12 Μαΐου). Οι παρουσιαστές θα ζωγραφίσουν με φως στο χώρο τις δημιουργίες των συμμετεχόντων και οι θεατές θα παραλάβουν τα μοναδικά έργα τους στο κινητό τους.

Η διαδρομή θα οδηγήσει το κοινό στη νέα τοποθεσία του φεστιβάλ – South Park 2, όπου οκτώ έργα τέχνης θα περιμένουν όλους τους επισκέπτες.

Stigmiotypo-o8onhs-2024-04-27-180207.jpg

Ο διοργανωτής και η κύρια καλλιτεχνική ομάδα πίσω από το έργο είναι το βουλγαρικό στούντιο οπτικών εφέ MP-STUDIO, σε συνεργασία με ένα από τα πιο διάσημα φεστιβάλ φωτός στον κόσμο, το Festival of Lights International Productions GmbH. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βουλγαρία και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία, του Δήμου Σόφιας, του Υπουργείου Τουρισμού και με την οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος Δημιουργίας του Εθνικού Ταμείου Πολιτισμού.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ