ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Γιώργος Δρίβας εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 57η Μπιενάλε Βενετίας

O Γιώργος Δρίβας εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 57η Μπιενάλε Βενετίας

Ο εικαστικός και σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας θα «μιλήσει» εκ μέρους της χώρας μας στην γιορτή των εικαστικών τον Μάϊο του 2017, με επιμελητή τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Επίκαιρη, η εικαστική εγκατάσταση του Γιώργου Δρίβα με τίτλο «Εργαστήριο Διλημμάτων» είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση, βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», η οποία επιχειρεί - με αφορμή το δίλημμα που η τραγωδία θέτει μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου - να εκθέσει την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων όταν καλούνται να διαχειρισθούν παρόμοια διλήμματα.

Πόσο έτοιμοι είμαστε να αποδεχθούμε στο πολιτικό και κοινωνικό μας σύστημα κάποιον που έξω από αυτό κινδυνεύει με αφανισμό; Και μέχρι πού θα φθάναμε για να τον διασώσουμε; Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.

Η πρόταση επελέγη ανάμεσα σε 30, συνολικά, υποψηφιότητες, από την συγκροτηθείσα γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού κατά πλειοψηφία. «Για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν και απευθείας τις προτάσεις τους χωρίς τη διαμεσολάβηση επιμελητών» τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο.

Τέλος, «αποφασίστηκε οι εργασίες προετοιμασίας και παρουσίασης της εκάστοτε ελληνικής συμμετοχής να ανατίθενται εκ περιτροπής σε εποπτευόμενους μουσειακούς φορείς του ΥΠ.ΠΟ.Α. που έχουν ως αντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη. Το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, θα έχουν την ευθύνη για τη διαδικασία επιλογής, τον ορισμό συντελεστών και φορέα υλοποίησης, καθώς και την έγκριση του προϋπολογισμού της ελληνικής συμμετοχής».

Η 57η Διεθνής Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, θα πραγματοποιηθεί από 13 Μαΐου έως 26 Νοεμβρίου 2017.

Ποιος είναι ο Γιώργος Δρίβας

drivas008

Ερωτηθείς σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Cinepivates για την κοινωνιολογική παρατήρηση που χαρακτηρίζει το έργο του ο καλλιτέχνης που γεννήθηκε στην Αθήνα μίλησε για τα σημεία των καιρών που ζει. "Κατ’ αρχήν είναι σημαντικό, ένας δημιουργός να μιλά για μια αλήθεια οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή και όπως αυτός την αντιλαμβάνεται. Στη δικη μου περίπτωση, επηρεάζομαι σίγουρα από την εποχή μου -πράγμα αναπόφευκτο- χωρίς απαραίτητα να θέτω ως στόχο, το να μιλήσω για την (όποια) αλήθεια της. Ο τρόπος που επιλέγω να μιλήσω έχει φυσικά την τάση να ξεκινά από κάποια «τοπικά» κοινωνικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, στο οποίο εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή βρίσκομαι. Στη συνέχεια όμως στόχος μου είναι αυτό που κάνω να αφορά κάτι γενικότερο και έτσι τα έργα μου εξελίσσονται προς μια λιγότερο «αναγνωρίσιμη» σεναριακή αλλά και αισθητική κατεύθυνση. Η κατεύθυνση αυτή αφορά κατ’ αρχήν στη θέση του ατόμου ως μονάδας απέναντι σε ένα σύστημα, έναν άγνωστο μηχανισμό ή ένα ακαθόριστο κοινωνικό σύνολο. Έτσι πολλές φορές οι ήρωές μου παρουσιάζονται αποκομμένοι από κάποιο συγκεκριμένο και αναγνωρίσιμο περιβάλλον. Η επιλογή μου αυτή, υπογραμμίζεται από χαρακτηριστικά που κάνουν την κάθε ιστορία μου να ανεξαρτητοποιείται από την όποια τοπική και χρονική της ταυτότητα και να γίνεται έτσι μια συνολική παρατήρηση, ένα συμβολικό παράδειγμα, μια υπαρξιακή παραβολή".

Ο Γιώργος Δρίβας έχει υπάρξει αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων ανάμεσα στα οποία και των εξής: Εύφημος Μνεία στο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου “Παράξενη Οθόνη” στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2009), Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα πειραματικών ταινιών Media Art Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας (2006), Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποιητικού Κινηματογράφου του Βερολίνου (Zebra Poetry Film Festival, 2002) και Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την καλύτερη πειραματική ταινία μικρού μήκους στην Νέα Υόρκη (Jury Award, New York Expo, 2002).

Το έργο του Γιώργου Δρίβα έχει παρουσιασθεί, στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσής του “(un-)documented” στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (ΕΜΣΤ, 2009) καθώς και σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και Φεστιβάλ στην Ελλάδα και διεθνώς όπως π.χ. στα “future past – past future”, Φεστιβάλ Transmediale, Bερολίνο, Γερμανία (2014), “Art Projections”, Μουσείο Κινηματογράφου, Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2013), “Hybrid Stories”, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Aθήνα, (2013), “Melancholy in Progress”, Ghong-Gah Museum, Taipei City, Tαιβάν (2012), “FILE”, Electronic Language International Festival, FIESP Cultural Center, Sao Paulo, Βραζιλία (2012), “Annual Exhibition curated by Garry Hill”, Κεντρο Συγχρονης Τεχνης, Seattle, Η.Π.Α. (2012), “Les Rencontres Internationales: New Cinema and Contemporary Art”, Centre Pompidou, (Παρισι, 2011), «Πολυγλωσσία», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ιδρυμα Ωνάση, (Αθήνα, 2011), “Digital Wave”, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, (2009); “Transexperiences Greece”, Space 798, (Πεκίνο, 2008) και “Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες – Σε Ενεστώτα Χρόνο”, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, (ΕΜΣΤ, Αθήνα 2008).

Έργα τουαποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Ο Γιώργος Δρίβας ζει στην Αθήνα και στο Βερολίνο.

SEQUENCE ERROR (TRAILER) from GEORGE DRIVAS on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ