ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νταϊάνα: 19 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο της πριγκίπισσας

Νταϊάνα: 19 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο της πριγκίπισσας

Ξημέρωμα 31ης Αυγούστου 1997, η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο αγαπημένος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ έχουν ολοκληρώσει τις διακοπές τους στη γαλλική Ριβιέρα.

Αποφασίζουν διανυκτέρευση στο Παρίσι, πριν πάρουν την επόμενη ημέρα το αεροπλάνο της επιστροφής για το Λονδίνο. Αυτή η «στάση» αναμένεται να είναι και η τελευταία πριν τον θάνατο. Μία μοιραία απόφαση, που τους οδήγησε πρωτίστως στη διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο «Κάρλτον Ριτς» και δευτερευόντως στη θέληση για μία βόλτα με το αυτοκίνητο στο νυχτερινό Παρίσι. Την τελευταία τους σ' αυτή τη ζωή όπως αποδείχτηκε.

Οι δυο τους μαζί με τον οδηγό Ανρί Πολ και τον Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής της φρουράς, μπήκαν στην μαύρη Mercedes-Benz S280, την ώρα που δεκάδες παπαράτσι ζητούσαν ένα καρέ τους. Ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν ακαριαία.

dn083197p01dianadead

Η Νταϊάνα βαρύτατα τραυματισμένη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λα Πιτέ Σαλπετριέρ, όπου εξέπνευσε τα ξημερώματα. Ο μόνος που επέζησε του δυστυχήματος ήταν ο σωματοφύλακάς της.

Η έρευνα των γαλλικών αρχών, που ολοκληρώθηκε το 1999, έδειξε ότι ο οδηγός τους, Ανρί Πολ, ήταν μεθυσμένος και έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.

image048

Αναπαράσταση του μοιραίου ατυχήματος:

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν σταμάτησαν ποτέ. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, η Νταϊάνα ήταν έγκυος και σκόπευε να παντρευτεί τον Αλ Φαγιέντ.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ποτέ της δεν αγάπησε τη Νταϊάνα, κάτι το οποίο δεν έκρυβε, δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι θα έχουν για αδελφό τους έναν Άραβα.

diana crowns 3408792b

Άλλοι υποστήριζαν ότι ο Ανρί Πολ έχασε τον έλεγχο όταν τον τύφλωσε ένα έντονο φως, ενώ υπήρξαν και πολλές εικασίες σχετικά με ένα μυστηριώδες λευκό αυτοκίνητο που το προσπέρασε η λιμουζίνα λίγο πριν τη μοιραία σύγκρουση. Οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο Πολ είχε προσπεράσει ένα FIAT, το οποίο όμως δεν εντοπίστηκε ποτέ, παρά τις εκτεταμένες έρευνες.

Οι εικασίες «φούντωσαν» το 2004, όταν ο βρετανικός Τύπος αποκάλυψε πως δέκα μήνες πριν το θάνατό της η Νταϊάνα είχε γράψει μια επιστολή στον πρώην μπάτλερ της, Πολ Μπάρελ, στην οποία ανέφερε πως υποψιαζόταν ότι ο Κάρολος ήθελε να τη σκοτώσει. «Αυτή η συγκεκριμένη φάση της ζωής μου είναι η πιο επικίνδυνη. Ο σύζυγός μου σχεδιάζει ένα ''ατύχημα" στο αυτοκίνητό μου, βλάβη στα φρένα και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι», ανέφερε η ίδια σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mirror.

Η υπόθεση έφτασε και στο δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι θάνατος τους οφείλεται στην αμέλεια που έδειξαν ο οδηγός Ανρί Πολ και το κυνηγητό των παπαράτσι που ακολουθούσαν το ζεύγος το βράδυ του δυστυχήματος.

diana 01

Σύμφωνα με τους ενόρκους, η Νταϊάνα και ο Αλ Φαγιέτ δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας, πράγμα που προκάλεσε τον θάνατο και των δύο. Οι εννέα φωτογράφοι που είχαν κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία από τις γαλλικές Αρχές αλλά το 2002, είχαν αθωωθεί με δικαστική απόφαση.

Παρόλο που η υπόθεση έκλεισε δικαστικά, οι θεωρίες συνωμοσίες συνεχίστηκαν.

Ήταν ο Ντόντι ο πραγματικός στόχος;

Διάφορα σενάρια εμπλέκουν και τους αντίπαλους του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ και κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τη Νταϊάνα να αποτελεί την ιδανική συγκάλυψη.

Στη ύπαρξη αντιπάλων συνηγορεί και το γεγονός ότι το βρετανικό κράτος του είχε αρνηθεί τη βρετανική υπηκοότητα μετά από ερωτήματα που αφορούσαν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές.

Το σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα σκηνοθέτησε το θάνατο της για να απαλλαχτεί οριστικά από τους παπαράτσι και να αρχίσει μια καινούρια ζωή με τον αγαπημένο της σύντροφο.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι δεν έγινε αυτοψία πριν την ταφή παρά μόνο εκ των υστέρων και για να διαπιστωθεί αν ήταν έγκυος. Κάτι τέτοιο φυσικά αποτελεί σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας αν και φωτογραφίες με την Νταϊάνα νεκρή δεν έχουν βγει ποτέ στη δημοσιότητα.

Μια θλιμμένη πριγκίπισσα

Μπορεί πολλοί να φαντάζονται πως η ζωή μιας πριγκίπισσας είναι παραμυθένια ωστόσο η ζωή της Νταϊάνα δεν θύμιζε παραμύθι.

Μεγαλώνοντας σε ένα λαμπερό περιβάλλον γεμάτο βασιλείς και δούκες ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο να μπει στους κύκλους των γαλαζοαίματων, πράγμα όχι και τόσο σύνηθες. Σε ηλικία μόλις 20 ετών όντας τρελά ερωτευμένη με τον νεαρό πρίγκιπα Κάρολο, αρραβωνιάζεται και αργότερα τον παντρεύεται.

princess diana1 z

Το μυστήριο τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και χαρακτηρίζεται, όχι άδικα, ως το γεγονός του αιώνα που είχε όλη την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε έναν μελλοντικό βασιλιά.

Είναι ένας κυριολεκτικά βασιλικός γάμος, με πάνω από 750 εκατομμύρια ζευγάρια μάτια να έχουν καρφωθεί πάνω της, με νυφικό το οποίο είχε ουρά 8 μέτρα, με διαμάντια και ρουμπίνια και τη νεαρή πριγκίπισσα να λάμπει από ευτυχία.

Ωστόσο η παραμυθένια ζωή δεν κρατάει για πολύ. Σύντομα τα tabloids αρχίζουν να κάνουν λόγο για τα πρώτα σύννεφα που εμφανίζονται στη σχέση τους. Η ίδια αντιλαμβάνεται την ύπαρξη «τρίτου» προσώπου στη σχέση της, το οποίο δεν ήταν άλλο απ' την Καμίλα.

princess diana 1983

Μη μπορώντας να το αντιμετωπίσει και έχοντας καταρρεύσει ψυχολογικά ξεσπάει την οργή της στο φαγητό. Οι πρώτες βουλιμικές κρίσεις σβήνουν το χαμόγελο από τα χείλη της και ζωγραφίζουν τη θλίψη στα γαλάζια μάτια της.

Η μοναξιά της Νταϊάνας σε μία θρυλική φωτογραφία:

Νότα αισιοδοξίας στη ζωή της αποτελεί ο ερχομός των δύο γιων της. Η Νταϊάνα χάρισε στον διάδοχο δύο απογόνους, τον Γουίλιαμ και τον Χάρι. Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Ιουνίου του 1982 και 15 Σεπτεμβρίου του 1984 αντίστοιχα.

Η σχέση του ζευγαριού όμως φαίνεται πως έχει πάρει "την κάτω βόλτα" με τον Κάρολο να μην δείχνει ευχαριστημένος με τίποτα. Ο ίδιος, την ημέρα της γέννησης του Χάρι δεν διστάζει να δείξει τη δυσαρέσκειά του καθώς όπως είπε ήθελε κόρη ενώ λίγο αργότερα αποσύρεται για να πάει να παίξει γκολφ.

princess diana sons 1

Τα πράγματα έχουν φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο με την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ να παρεμβαίνει ζητώντας από το ζευγάρι να προχωρήσει σε διαζύγιο, το οποίο εκδίδεται στις 28 Αυγούστου 1996.

Ύστερα από 15 χρόνια γάμου οι δύο «ήρωες» του παραμυθιού ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Εκείνος επιστρέφει στη παλιά και αιώνια αγαπημένη του την Καμίλα. Εκείνη, απελευθερωμένη πλέον από το χρυσό κλουβί της και γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον, ερωτεύεται τον Πακιστανό καρδιοχειρουργό, Χασνάτ Χαν.

Αυτός ο μεγάλος έρωτας όμως, δεν κράτησε πάνω από έξι εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ