ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με 21 παραγωγές το «φεστιβαλικό» Θέατρο του Νέου Κόσμου καλωσορίζει τη νέα σεζόν

Με 21 παραγωγές το «φεστιβαλικό» Θέατρο του Νέου Κόσμου καλωσορίζει τη νέα σεζόν

Με όρεξη για ουσιαστική ψυχαγωγία το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει 21 συνολικά παραγωγές για τη φετινή του σεζόν.

"Πρόκειται για παραστάσεις που δίνουν το στίγμα ενός θεάτρου που επιμένει σε δύσκολες εποχές" είπε ο Μίλτος Σωτηριάδης που βρίσκεται τα δύο τελευταία χρόνια στο τιμόνι της θεατρικής σκηνής η οποία μετρά 19 χρόνια λειτουργίας. Πλαισιωμένος από τον πατέρα του και μέχρι πρότινος διευθυντή του θεάτρου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τη θεατρολόγο Μαρία Παπαλέξη, ο σκηνοθέτης παρουσίασε το ρεπερτόριο της σεζόν 2016 - 2017 που έχει αέρα "φεστιβαλικό".

"Κατά κάποιον τρόπο το προφίλ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου έχει κάτι το φεστιβαλικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στη διάρκεια κάθε χρονιάς παρουσιάζονται γύρω στις 20 (φέτος 21) παραγωγές σε τρεις διαφορετικούς χώρους, αλλά και έξω από αυτούς" ανέφερε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σημειώνοντας ότι μπορεί τον τελευταίο καιρό να έχουμε συνηθίσει να τον συναντάμε περισσότερο στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αλλά το Θέατρο του Νέου Κόσμου "δεν παύει να είναι το σπίτι μου κι εδώ θα επιστρέψω πάλι".

Επιπλέον αναφέρθηκε στην πρόθεση του θεάτρου να δίνει στέγη σε νέους καλλιτέχνες και ομάδες που δεν έχουν δικό τους χώρο -όπως κάνει από την αρχή της λειτουργίας του. "Καλλιτεχνικά, προσπαθούμε να έχουμε πάντα τις κεραίες μας τεντωμένες, να αφουγκραζόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας, να παίρνουμε θέση" συμπλήρωσε.

Τέσσερις επαναλήψεις και δεκαεπτά νέες παραστάσεις

DANEIO

Ακόμα πιο λειτουργικό και φιλόξενο, μετά τα έργα που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, το Θέατρο του Νέου Κόσμου ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα σεζόν με τέσσερις επαναλήψεις ("Ο μικρός Χίτλερ", "Αγγελική", "Το δάνειο" και "Η Ωραία του πέραν") και δεκαεπτά νέες παραγωγές.

Η καλλιτεχνική συμμετοχή του διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, πέρα από την συνσκηνοθεσία του "Δανείου" με τον Παντελή Δεντάκη, το οποίο επαναλαμβάνεται, είναι η σκηνοθεσία της "Λαμπεντούζας" του Άντερς Λουστγκάρτεν.

"Σκέφτομαι πως το έργο αυτό, που μιλάει για οριακά δύσκολες καταστάσεις της εποχής μας, καταφέρνει να μεταδώσει έναν αέρα αισιοδοξίας. Το ίδιο και κάποια άλλα έργα του φετινού προγράμματος. Όχι γιατί όλα πάνε καλά. Μάλλον γιατί ψάχνουμε τους τρόπους να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα και να συνεχίζουμε. Και αυτόματα μου έρχεται στο νου το παιδικό μας πρόγραμμα για τα νοσοκομεία, το θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά, που χρόνια τώρα ανοίγει σταθερά μια χαραμάδα χαράς για τους μικρούς μας φίλους, που πληρώνουν κι αυτοί το μερτικό τους στην κρίση χωρίς να ξέρουν το γιατί. Χαραμάδα χαράς που επηρεάζει και τους μεγάλους" σχολίασε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

petres

Ανάμεσα στις νέες παραγωγές του, βρίσκονται επίσης το "Persona" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν από την Ομάδα Elephas Tiliensis, μία παράσταση "μελωδία γραμμένη με απόλυτο δέος απέναντι στην ανθρώπινη φύση". Επίσης, η βρετανική μαύρη κωμωδία της Μάρι Τζόουνς "Πέτρες στις τσέπες του", με τους Γιώργο Χρυσοστόμου και Μάκη Παπαδημητρίου, τα "Δανεικά παπούτσια", μία σχεδόν σόλο και a capella μουσική παράσταση με τη Χριστίνα Μαξουρη, τα "Όνειρα του Αϊνστάιν" - παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Αλαίν Λάϊτμαν από τη θεατρική ομάδα "Ομορος", καθώς και τα "Προς Εγκατάστασιν ΙΙΙ... Μαύρη Γαλήνη" του Δ.Ν. Μαρωνίτη σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσορτέκη και "Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα" σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

Ακόμη η θεατρική σκηνή του Νέου Κόσμου θα φιλοξενήσει "Το βαλς των βρώμικων δρόμων" από τις "Αδέσποτες Σκύλες" που δανείζονται στοιχεία από το καμπαρέ, την επιθεώρηση, το βαριετέ, τις συναυλίες, τις λογοτεχνικές βραδιές, τις συναντήσεις φίλων ή ακόμα και από κάτι νύχτες με φωτιές στην παραλία. Οι Αδέσποτες Σκύλες είναι μια αυτοργανωμένη μουσικοθεατρική ομάδα που ξεκίνησε το 2008 και λειτουργεί με καπέλο (ελεύθερη συνεισφορά) υποστηρίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη . Όπως είπαν οι συντελεστές της ομάδας είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενηθεί παράσταση τους σε χώρο που δεν τελεί υπό κατάληψη αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ