ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κιάνου Ριβς, Ματ Ντέιμον και άλλοι συνεπιβάτες του ξεχωριστού Γκας Βαν Σαντ στο Τορίνο

Κιάνου Ριβς, Ματ Ντέιμον και άλλοι συνεπιβάτες του ξεχωριστού Γκας Βαν Σαντ στο Τορίνο

Ο Γκας Βαν Σαντ, γνωστός στους περισσότερους για τις ταινίες του “Το δικό μου Αϊντάχο” (1991), “Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ”(1997), “Ελέφαντας” (2003) αλλά και “Milk” (2008) δεν είναι απλά ένας σκηνοθέτης με βλέμμα σκληρά λυρικό. 

Εμβληματικός και ανεξάρτητος, σκληρός και ευαίσθητος, σκηνοθέτης και λογοτέχνης, καλλιτέχνης σε όλα του αλλά πάντα αντισυμβατικός, ο Γκας Βαν Σαντ όρισε τον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο. Εννοείται ότι δεν έκανε μόνο αυτό.

Με τα χρόνια ο 64χρονος σκηνοθέτης από το Κεντάκι εξελίχθηκε σε έναν πολυτάλαντο δημιουργό, δραστήριο σε πολλά μέτωπα εκτός από τη δημιουργία κινηματογραφικών έργων, όπως ζωγραφική, φωτογραφία, συγγραφή και άλλα. Αυτό υπογραμμίζει η έκθεση ρετροσπεκτίβα του Βαν Σαντ στην πόλη του Τορίνο.

Φωτογραφίες των Κιάνου Ριβς, Νικόλ Κίντμαν και Ματ Ντέιμον σε πολύ νεαρή ηλικία τραβηγμένες με πόλαροϊντ κάμερα στη διάρκεια τηλεοπτικών γυρισμάτων, πίνακες και υδατογραφίες που απεικονίζουν άγνωστα πρόσωπα και ονειρικά τοπία, μουσικά βίντεο και σάουντρακ , ακυκλοφόρητες ταινίες μικρού μήκους συνθέτουν έκθεση αφιερωμένη σε έναν από τους πιο καινοτόμους Αμερικανούς σκηνοθέτες της ανεξάρτητης σκηνής, τον Γκας Βαν Σαντ, η οποία παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου στη βιομηχανική πόλη της "γκουρμέ" επαρχίας του Piedmont.

Στόχος της έκθεσης είναι να προβάλει την πλήρη εικόνα της πολύπλευρης καριέρας του δημιουργού, από τo διεθνούς φήμης κινηματογραφικό του έργο (με όλες τις λογοτεχνικές επιρροές, την τέχνη και τη μουσική που το καθιστούν μοναδικό), έως τα άλλα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του.

Αποδεικνύοντας τίποτα περισσότερο από την ανάγκη να βρει νέους τρόπους έκφρασης, η τέχνη του Γκας Bαν Σαντ έχει κοινούς παρονομαστές, το αστικό τοπίο του Πόρτλαντ, της πόλης του, τις περιοχές της ερήμου και την αντίληψη για τη νεότητα εμπνευσμένη από τα ζητήματα που έθεσε η γενιά μπιτ, αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης.

Στην έκθεση, την οποία εγκαινιάζει στις 6 Οκτωβρίου ο ίδιος ο σκηνοθέτης, παρουσιάζονται και πρωτότυπες συνεργασίες του με τους Γουίλιαμ Έγκλεστον, Μπρους Γουέμπερ και Ντέιβιντ Μπόουι.

gus4

Η έκθεση Gus van Sant/Icons είναι συμπαραγωγή της γαλλικής Cinematheque, του Εθνικoύ Μουσείου Κινηματογράφου του Τορίνο, του Musée de l'Elysée της Λοζάνης και της Ελβετικής Cinematheque. Το “ταξίδι” στον κόσμο του Βαν Σαντ ολοκληρώνεται με ρετροσπεκτίβα ταινιών του στο Cinema Massimo του Τορίνο, παράλληλες εκδηλώσεις και τον κατάλογο που περιλαμβάνει και μία μακροσκελή συνέντευξη του σκηνοθέτη με προσωπικές του σκέψεις και ανέκδοτα άρθρα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως τις 9 Ιανουαρίου 2017 στο Μουσείο του Τορίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ