ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Άστον Κούτσερ έχει διασώσει 6.000 θύματα trafficking σε ένα μόλις χρόνο

Ο Άστον Κούτσερ έχει διασώσει 6.000 θύματα trafficking σε ένα μόλις χρόνο

Ο 38χρονος Άστον Κούτσερ εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο του ΝΒC στα πλαίσια προώθησης της δεύτερης σεζόν της κωμικής σειράς του Netflix "The Ranch" όπου και πρωταγωνιστεί. Όμως ο επιχειρηματίας των ψηφιακών μέσων και ηθοποιός δεν έμεινε εκεί υπενθυμίζοντας τη σταυροφορία του ενάντια στο trafficking.

Παραδίδοντας ακόμη μια φορά μαθήματα ακτιβισμού ο Κούτσερ προτίμησε να αναφερθεί εκτενώς στην ΜΚΟ Thorn την οποία έχει ιδρύσει το 2008 από κοινού με την πρώην σύζυγο του Ντεμί Μουρ για να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο The Today Show ο Κούτσερ αναφέρθηκε στον αγώνα τους κατά του trafficking.

"Χτίζουμε ψηφιακά εργαλεία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Βασικά, η αγορά και το εμπόριο των ανθρώπων λαμβάνει χώρα μέσα στο διαδίκτυο, ακριβώς όπως και οτιδήποτε άλλο πλέον. Οπότε 'χτίζουμε' και επενδύουμε σε ψηφιακά εργαλεία για να αντεπιτεθούμε στα κυκλώματα της που λυμαίνονται το Ίντερνετ" είπε.

H MKO των Μουρ και Κούτσερ έχει αποστολή να καταπολεμήσει το trafficking με όπλο του την καινοτόμο τεχνολογία. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ Thorn “συνεργάζεται με τους επιχειρηματικούς κολοσσούς Facebook, Google, Microsoft, Yahoo και Adobe στην καταπολέμηση της επιθετικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο για τη διάσωση των θυμάτων και την προστασία των ανήλικων”.

stop the girl

“Οι δράσεις μας έχουν διασώσει περισσότερα από 6.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων φέτος και έχουμε βοηθήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη περίπου 2.000 διακινητών” πρόσθεσε.

“Επόμενη δέσμευση μου, να εξαλείψω την παιδική πορνογραφία από το διαδίκτυο” πρόσθεσε ο Άστον Κούτσερ.

Ντεμί Μουρ και Άστον Κούτσερ μαζί για ένα πιο ανθρώπινο κόσμο

“Η πορνογραφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορνεία και σωματεμπορία. Οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης υποστηρίζει το εμπόριο του σεξ στο σύνολό της. Μιλώντας εναντίον αυτών των επιβλαβών συνεπειών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα, μπορούμε να κάνουμε μια αλλαγή” υπενθύμιζαν ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 οι Ντεμί Μουρ και Άστον Κούτσερ.

“Τα τελευταία τρία χρόνια εστιάσαμε κυρίως στον πόλεμο εναντίον στη σεξουαλική εμπορία παιδιών. Μέσα από αυτή την προσπάθειά έχει καταστεί σαφές ότι η τεχνολογία παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό το έγκλημα και τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών. Πιστεύουμε ότι η νέα αυτή διάσταση απαιτεί ξεχωριστή προσοχή και επένδυση από τη δική μας μεριά” δήλωσαν οι πρώην σύζυγοι για τη σταυροφορία τους.

Γιατί το trafficking μας αφορά όλους

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων είναι μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Είναι ένα σοβαρό έγκλημα που συνεπάγεται τη βάναυση και διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εμπορία και η παράνομη διακίνηση ανθρώπων είναι ουσιαστικά η στρατολόγηση και η μετακίνηση των προσώπων εντός ή εκτός εθνικών συνόρων από άτομα που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας ή της θέσης τους με πρόθεση να τους ωθήσουν σε αναγκαστική εκμετάλλευση, εμπορική ή άλλη.

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων αποτελεί σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα, μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων. Υπολογίζεται ότι αποφέρει περίπου 25.7 δις ευρώ κάθε χρόνο, από τα οποία τα 22.6 δις προέρχονται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα προορισμού και διέλευσης των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων που εισέρχονται στην Ε.Ε. Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και 1.000 κορίτσια ηλικίας 13 – 15 ετών, είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ