ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόλεμος στην τέχνη: το Μουσείο Βαν Γκογκ διαψεύδει τη γνησιότητα των 65 «χαμένων» σχεδίων του

Πόλεμος στην τέχνη: το Μουσείο Βαν Γκογκ διαψεύδει τη γνησιότητα των 65 «χαμένων» σχεδίων του

Με μια λιτή, ρητή, ανακοίνωση του το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ απορρίπτει τα σχέδια που ανακαλύφθηκαν και ακυρώνει την “ανακάλυψη 65 ανέκδοτων μέχρι σήμερα σχεδίων” που αποδίδονται στον καλλιτέχνη.

Κάπως έτσι η μεγάλη διαμάχη για την αυθεντικότητά τους συνεχίζεται και το περιεχόμενο του λεγόμενου χαμένου τετραδίου, που παρουσίασαν οι Γάλλοι εκδότες σε εκδήλωση μόλις στην αρχή της εβδομάδας, φέρεται να είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια εκμετάλλευσης του εμβληματικού Ολλανδού ζωγράφου.

Από την πλευρά τους οι άνθρωποι πίσω από την έκδοση κατηγόρησαν το μουσείο για “ζήλια” ενώ υπενθύμισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το Μουσείο Βαν Γκογκ έχει κάνει λάθος στις εκτιμήσεις του ξανά στο παρελθόν.

2016 11 15T150813Z 437293222 D1BEUMZMYVAB RTRMADP 3 FRANCE VANGOGH SKETCHBOOK

Το πολιτιστικό ίδρυμα της Ολλανδίας και ο εκδοτικός οίκος Le Seuil είναι από παλιά “εχθροί” και σήμερα οι άνθρωποι του οίκου ναι μεν εκτιμούν τη δουλειά του μουσείου ως θεματοφύλακας της κληρονομιάς του καλλιτέχνη, θα έπρεπε όμως να είναι πιο συνεργάσιμο και να διακρίνεται από μετριοπάθεια “όταν προκύπτει κάτι νέο για τον καλλιτέχνη”.

Τα χαμένα σκίτσα από τα χρόνια που ο καλλιτέχνης ζούσε στην Αρλ και συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο με τα σχέδια του Βαν Γκογκ με τίτλο “Vincent Van Gogh, the fog of Arles: the rediscovered sketchbook” που κυκλοφορεί στις 17 Νοεμβρίου απορρίφθηκαν από τη στιγμή που ο έγκυρος και ιστορικός εκδοτικός οίκος Le Seuil παρουσίασε στους πολιτιστικούς συντάκτες της χώρας αντίγραφα τους.

2016 11 15T150647Z 444285040 D1BEUMZMVNAA RTRMADP 3 FRANCE VANGOGH SKETCHBOOK

Ο εκδότης του οίκου Editions du Seuil, Bernard Comment, στην παρουσίαση του αμφιλεγόμενου σημειωματαριου. REUTERS/Jacky Naegelen

Για τον Βρετανό ειδικό Ronald Pickvance το βιβλίο είναι “η πιο επαναστατική ανακάλυψη στην ιστορία του Βαν Γκογκ” ενώ ο εκδοτικός οίκος επιμένει για την αυθεντικότητά του έχει εδραιωθεί. Ωστόσο στην ανακοίνωσή του το μουσείο επισημαίνει διαφορές στο μελάνι που έχει χρησιμοποιηθεί στα έργα αυτά, στο στιλ των σχεδίων και σε διάφορα “τοπογραφικά” λάθη, όλα στοιχεία που oδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι αυτά τα "ανέκδοτα σκίτσα" είναι απομιμήσεις.

Το μπλοκ, που ανήκει σε ιδιώτες, περιέχει ένα σχέδιο ανά σελίδα. Όλα είναι ζωγραφισμένα με μελάνι και τα περισσότερα εικονίζουν τοπία του Αρλ, λουλούδια και δέντρα, όπως κυπαρίσσια. Αλήθειες και ψέματα, όλα πνιγμένα μέσα σε εκρήξεις χρώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ