ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φιλόπαππος: Ο άνθρωπος που πίστευε ότι «νίκησε» τον Παρθενώνα - Ένα ταξίδι από ψηλά

Φιλόπαππος: Ο άνθρωπος που πίστευε ότι «νίκησε» τον Παρθενώνα - Ένα ταξίδι από ψηλά
Youtube

Μα ποιος ήταν επιτέλους αυτός ο Φιλόπαππος; Ποιος ήταν αυτός που τόλμησε να βεβηλώσει με τον τάφο του τον ιερό Λόφο των Μουσών; Ποιος ήταν αυτός που είχε το θράσος να στήσει αυτό το ανατολίζον τερατούργημα απέναντι ακριβώς από την Ακρόπολη;

Ποτέ κανένας δε θα μάθει ποια έπαρση και ποια αλαζονεία διακατείχαν τον ματαιόδοξο Φιλόπαππο, που ήθελε με κάθε τρόπο να αφήσει και αυτός κάτι στην Ιστορία.

Και άφησε τον τάφο του.

Αν και απέναντι του βρισκόταν το πιο τέλειο μοντέλο αισθητικής λεπτότητας, ο Παρθενώνας, αυτός αντί να το αντιγράψει θέλησε να κάνει «κάτι να φαίνεται» στους αιώνες των αιώνων.

Το έφτιαξε μεγαλοπρεπές, όσο μία τετραώροφη πολυκατοικία και, ίσως, βαθιά μέσα του, να ήθελε να φωνάξει το: «νενίκηκα σε Παρθενώνα».

Γι αυτό ως χλιδάτος νεόπλουτος, που ήταν, πήρε τα καλύτερα υλικά, τους πιο ακριβούς μαστόρους και φόρτωσε τον τάφο του με όλες τις χοντροκοπιές της εποχής του. Λίγα «ψίχουλα προσοχής» αναζητούσε ο καημενούλης από τους χιλιάδες θαυμαστές του Ιερού Βράχου, αναφέρει το Ιστολόγιο aristotelisguidegr.

Το βίντεο είναι μια παραγωγή του UP DRONES.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ