ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια βαρκούλα από πάγο λιώνει στην Αρκτική: το έργο τέχνης-διαμαρτυρία για το κλίμα

Μια βαρκούλα από πάγο λιώνει στην Αρκτική: το έργο τέχνης-διαμαρτυρία για το κλίμα

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη COP22 του ΟΗΕ στο Μαρακές -"ένας σημαντικός σταθμός που σηματοδοτεί την αλλαγή από την έμπνευση στην υλοποίηση" για τον Βρετανό υπουργό για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιομηχανία, Νικ Χερντ- η λιλιπούτεια βαρκούλα από πάγο φιλοτεχνημένη ένα χρόνο πριν στον Αρκτικό Κύκλο από τον Joshua Abarbanel, λιώνει.

Την περασμένη Πέμπτη, οι ηγέτες των χωρών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προχώρησαν, από το Μαρακές του Μαρόκου, σε ένα ισχυρό μήνυμα για τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στον πλανήτη Γη. "Τα μέτρα (που επιβάλλονται) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μη αναστρέψιμα" δήλωσαν.

Οφείλουν να είναι μη αναστρέψιμα. Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν ενώ μόλις πριν λίγες μέρες, ο Στίβεν Χόκινγκ ανακοίνωσε δημόσια ότι, κατά την εκτίμησή του, το ανθρώπινο είδος έχει στη διάθεσή του χίλια χρόνια για να εξασφαλίσει μετανάστευση σε άλλον πλανήτη.

Η Γη εξαντλείται

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Άγγλος καλλιτέχνης Joshua Abarbanel συμμετείχε, μαζί με άλλους 25 καλλιτέχνες, στον "Αρκτικό Κύκλο", μια εξερευνητική αποστολή με ένα ιστιοφόρο. Ταξίδεψαν, επί δύο εβδομάδες, στα νερά του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, 10 μοίρες νοτίως του Βορείου Πόλου ώστε να αποκτήσουν εμπειρία της περιοχής, να ερευνήσουν πιθανότητες μελλοντικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Σκοπός τους να κάνουν τέχνη την Αρκτική μια gallery για το κλίμα που καταστρέφουμε.

Ο Abarbanel δημιούργησε ένα μικρό καλούπι, μόλις 40, 64 εκατοστά, μιας νορβηγικής βάρκας με κουπιά από πάγο για να καθελκυστεί στα νερά του Αρκτικού Ωκεανού. Εκεί θα λιώσει και θα ξαναγίνει το στοιχείο πάνω στο οποίο επέπλευσε. Για τον Άγγλο καλλιτέχνη, το να δουλεύει με πάγο στον Αρκτικό Ωκεανό είναι επίκληση στις ιδέες του "εφήμερου", της "προσωρινότητας", του "παροδικού" και του "εύθραυστου" στο φυσικό περιβάλλον.

Αν και το έργο "φιλοξενείται" στην Los Angeles Harbor College Fine Art Gallery, στο πλαίσιο της έκθεσης "Joshua Abarbanel: Finding North" έως τις 16 Δεκεμβρίου η ιστορία που αφηγείται είναι πολυεπίπεδη και ανησυχητική. Μπορεί η Σύνοδος στο Μαρακές να έστειλε θετικά σημάδια μετά τις ελπίδες που γεννήθηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού ωστόσο πολλές ΜΚΟ τονίζουν ότι οι παρούσες δεσμεύσεις δεν θα καταφέρουν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς -ως πρέπει.

joshua arctic

ΔΗΜΟΦΙΛΗ