ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από την Αρχαία Ελλάδα στη Μόσχα: οι Θεοί επελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία

Από την Αρχαία Ελλάδα στη Μόσχα: οι Θεοί επελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία

Mε κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου, στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, η εμβληματική έκθεση "Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων".

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 130 εκθέματα από 25 Αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας και ιδιωτικές συλλογές, που καλύπτουν όλα τα είδη αρχαιοελληνικής τέχνης από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και έχει ως στόχο να γνωρίσει στο κοινό τον πλούτο του αρχαίου πολιτισμού, παρουσιάζοντας τις πιο σημαντικές αρχαιοελληνικές θεότητες και ήρωες, καθώς και τις θρησκευτικές παραδόσεις και τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Ελλάδας.

Μαρμάρινα γλυπτά, αγγεία, πήλινα ειδώλια, χάλκινα τέχνεργα, κοσμήματα, νομίσματα κ.ά. καθώς και πλούσιο εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό μεταφέρουν την εμπειρία του θείου στοιχείου κατά την αρχαιότητα, όπως αποτυπώνεται από την απεικόνιση των ανθρωπόμορφων θεών του Ολύμπου.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως το μαρμάρινο ανάγλυφο αυστηρού ρυθμού της "Σκεπτομένης Αθηνάς" από το Μουσείο Ακρόπολης, η περίφημη πελίκη του "Ζωγράφου του Προνόμου" με την παράσταση του θεού Άρη και Γιγάντων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το χάλκινο μετάλλιο με την προτομή της Αθηνάς Προμάχου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο μαρμάρινος Απόλλων, αντίγραφο Φειδιακού τύπου, από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ο ένθρονος Δίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, το άγαλμα του νεαρού Διονύσου, που θυμίζει το Λύκειο Απόλλωνα του Πραξιτέλη, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

o ELRU2016 9008

Ανάγλυφο "Σκεπτομένης Αθηνάς", περ. 460 π.Χ. Μουσείο Ακρόπολης, αρ. ευρ. Ακρ. 695.

Οι θεοί έχουν αναπτυχθεί στον χώρο ακολουθώντας τη διάταξη της Ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνος, το συναρπαστικό και γοητευτικό σύμπαν τους ξεδιπλώνεται μέσα από τις μορφές και τα σύμβολά τους, μέσα σε ιερά τοπία που αργότερα εξελίχθηκαν σε λατρευτικά κέντρα, και μέσα από επεισόδια από την πολυτάραχη ζωή τους.

Την έκθεση ολοκληρώνουν δύο κορυφαίες μορφές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ο Ηρακλής, κατεξοχήν πανελλήνιος ήρωας, και ο Αλέξανδρος ο Μέγας, οικουμενικός ήρωας, ως ιδιότυπη κατηγορία υπάρξεων ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους, με φήμη και κατορθώματα που προσέλαβαν μυθικές διαστάσεις.

Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο στη ρωσική γλώσσα με πλούσια εικονογράφηση, ο οποίος πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα στην ελληνική γλώσσα.

o ELRU2016 9006

Άγαλμα Διονύσου, 150-175 μ.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αρ. ευρ. ΙΣΤ 1056.

"Η σύγχρονη ζωή κληροδοτήθηκε από την Αρχαία Ελλάδα"

Όπως αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου που εκφώνησε κατά την τελετή εγκαινίων η διευθύντρια Μουσείων του ΥΠΠΟΑ Σουζάνα Χούλια - Καπελώνη, "τα δημιουργήματα των αρχαίων Ελλήνων, είτε ως καλλιτεχνικά επιτεύγματα για την αιωνιότητα είτε ως αντικείμενα λατρευτικής χρήσης ή καθημερινής ζωής, εξέφρασαν μύθους, αξίες, ιδέες, πόθους και ελπίδες που εξακολουθούν να συγκινούν και να προβληματίζουν, υπενθυμίζοντας πόσο η σύγχρονη ζωή είναι συνυφασμένη με τον λαμπρό πολιτισμό που μας κληροδοτήθηκε από την Αρχαία Ελλάδα".

Από τη ρωσική πλευρά, ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου της Μόσχας, Alexey Levykin, χαρακτήρισε την έκθεση "ως μοναδικό εκθεσιακό γεγονός που επιτυγχάνει να παρουσιάσει την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως την ακμή της κλασικής τέχνης" επισημαίνοντας μάλιστα ότι "τα εκθέματα, επιλεγμένα από κορυφαία Μουσεία της Ελλάδας, δεν αποτελούν μέρος μόνον του ελληνικού πολιτισμού αλλά και του πολιτισμού της ανθρωπότητας".

"Πρόκειται για μία υψηλότατων προδιαγραφών, ιδιαίτερα σημαντική αρχαιολογική έκθεση που θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην ιστορία των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μας", τόνισε στον χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, ενώ αναφερόμενος στο Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας Ρωσίας επεσήμανε ότι πέτυχε να δώσει σε ένα "τεράστιο, ήδη υφιστάμενο δυναμικό" την ευκαιρία να εκφραστεί.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι η εν λόγω έκθεση αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της αποδοτικής συνεργασίας των δύο χωρών διακρίνονται ήδη στον τομέα του τουρισμού όπου σημειώνεται εντυπωσιακή ανάπτυξη της τουριστικής ροής μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας η οποία ανέρχεται σχεδόν σε 30%.

o ELRU2016 9009

Χάλκινο μετάλλιο με προτομή Αθηνάς Προμάχου, πρώτο μισό 2ου αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αρ. ευρ. ΜΘ 17540.

Ως μοναδικό εκθεσιακό γεγονός που επιτυγχάνει σε ένα μικρό χώρο να παρουσιάσει επαρκώς την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως την ακμή της κλασικής τέχνης, χαρακτήρισε την έκθεση ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου της Μόσχας, Αλεξέι Λεβίκιν, επισημαίνοντας ότι τα εκθέματα, επιλεγμένα από 25 κορυφαία μουσεία της Ελλάδας, δεν αποτελούν μόνο ένα μέρος του ελληνικού πολιτισμού αλλά και του πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Το επιστέγασμα μια συμμαχίας

Η έκθεση - η οποία φιλοξενείται σε ένα από τα πιο εμβληματικά Μουσεία της ρωσικής πρωτεύουσας, με πλούσιες συλλογές ανεκτίμητων έργων- συνιστά το επιστέγασμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Έτους "Ελλάδας - Ρωσίας", υπογραμμίζοντας τους παραδοσιακούς φιλικούς δεσμούς των λαών των δύο χωρών και διευρύνοντας την πάντα καρποφόρα συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών ιδρυμάτων και των ανθρώπων τους.

Τα εκθέματα προέρχονται μεταξύ άλλων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, το Κυκλαδικό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με Επιστημονική Επιτροπή, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους 2016 - Η Ελλάδα στη Ρωσία, υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων των δύο χωρών και θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ