ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

LAFCA 2016: Βραβείο Σεναρίου στον «Αστακό» των Λάνθιμου-Φιλίππου στο Λος Άντζελες

LAFCA 2016: Βραβείο Σεναρίου στον «Αστακό» των Λάνθιμου-Φιλίππου στο Λος Άντζελες

Ο "Αστακός" (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου συνεχίζει την νικηφόρα πορεία της μαζεύοντας διακρίσεις και τρόπαια. Μια εβδομάδα περίπου μετά την ανάδειξη της σε κουρφαία ταινία του 2016 για το περιοδικό Esquireη Ένωση Κριτικών του Λος Άντζελες έδωσε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στην ταινία που συνυπογράφουν οι Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου.

Το "Μοοnlight" είναι ο μεγάλος νικητής της βραδιάς με τέσσερα βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας στον Barry Jenkins, B' Ανδρικός Ρόλος στον Mahershala Ali και Καλύτερης Φωτογραφίας στον James Laxton) ωστόσο η διάκριση του "Αστακού" στην ετήσια συνδερίαση της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Πόλης των Αγγέλων είναι σημαντική και εξαίρει τη δουλειά τόσο του Γιώργου Λάνθιμου όσο και του Ευθύμη Φιλίππου που έχει αναδειχθεί σε έναν σεναριογράφο που αφηγείται το πνεύμα των καιρών μας.

Ο "Αστακός" αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ενώ στο δημιουργικό team της διεθνούς συμπαραγωγής συμμετέχουν δύο ακόμη Έλληνες σημιουργοί, ο διευθυντής φωτογραφίας Θύμιος Μπακατάκης και ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης.

Η Faliro House Productions του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου είναι στην παραγωγή, με συμμετοχή και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και για την ταινία έχουν ειπωθεί πολλά.

Πρόκειται για μία από τις πιο περίεργες ταινίες και μία από τις πιο ξεκαρδιστικές επίσης. Σε αυτό το κατάμαυρο έπος μας μελλοντικής κοινωνίας, ένας άντρας, που τον υποδύεται ο Κόλιν Φάρελ, φτάνει σε ένα ξενοδοχείο, όπου σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να βρει ταίρι μέσα σε 45 μέρες. Σε αντίθετη περίπτωση θα μεταμορφωθεί σε ένα ζώο της αρεσκείας του. Μέσα σε αυτή την παράνοια, η δυστοπική κωμωδία του Έλληνα δημιουργού αναγάγει τον έρωτα, την αγάπη, τις σχέσεις, το γάμο και τη γεννετήσια αίσθηση της ανθρώπινης ανάγκης για επαφή σε καίριο ζήτημα του σύγχρονου σινεμά" αναφέρει μεταξύ άλλων το περιοδικό Esquire που επέλεξε τον "Αστακό" για τη δική του must λίστα των ταινιών της χρονιάς που φεύγει.

Τη λίστα του περιοδικού συμπληρώνουν οι ταινίες Green Room του Jeremy Saulnier, Louder Than Bombs του Joachim Trier, The Fits της Anna Rose Holmer και Hell or High Water του David Mackenzie στην πεντάδα των top 5 κινηματογραφικών παραγωγών που αξίζουν της θέασης μας.

Αυτή είναι η πλήρης λίστα των νικητών στα 2016 LAFCA Awards

Καλύτερη Ταινία: "Moonlight"

Καλύτερος Σκηνοθέτης: Μπάρι Τζένκινς για το "Moonlight"

Καλύτερη Ηθοποιός: Ιζαμπέλ Ιπέρ για το "Εκείνη"

Καλύτερος Ηθοποιός: Άνταμ Ντράιβερ για το "Paterson"

B' Ανδρικός Ρόλος: Μάτερσάλα Άλι "Moonlight"

B' Γυναικείος Ρόλος: Λίλι Γκλαντστόουν για το "Certain Women"

Καλύτερο Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου για τον "Αστακό"

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: "I Am Not Your Negro"

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: "The Handmaiden"

Καλύτερη Φωτογραφία: Τζέιμς Λάξτον "Moonlight"

Καλύτερο Μοντάζ: Μπρετ Γκρανάτο, Μάγια Μάμα, Μπεν Σοζάνσκι "Ο.J Simpson: Made in America"

Καλύτερη Μουσική: Τζάστιν Χούρβιτζ, Μπενζ Πάσεκ, Τζάστιν "La La Land"

Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σέονγκ-χιέ Ρίου "The Handmaiden"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ