ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πάτι Σμιθ άτυπη εκπρόσωπος του Μπομπ Ντίλαν στα Νόμπελ 2016

Η Πάτι Σμιθ άτυπη εκπρόσωπος του Μπομπ Ντίλαν στα Νόμπελ 2016
"New York Icons". Όταν τo Village Voice έκανε εξώφυλλο τη φιλία δύο σπουδαίων της μουσικής σκηνής. Εδώ φωτογραφημένοι στο Bitter End στις 26 Ιουνίου 1975. Chuck Pulin/©Estate of Chuck Pulin

Ο Μπομπ Ντίλαν δεν θα δώσει το «παρών» στην επίσημη απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη, ωστόσο η «μεγάλη κυρία» της ροκ Πάτι Σμιθ θα τον εκπροσωπήσει ακριβώς όπως πρέπει.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τη βράβευσή του, ο φετινός νομπελίστας της Λογοτεχνίας έστειλε μια ομιλία ευχαριστιών η οποία θα αναγνωσθεί στις εκδηλώσεις για την απονομή των Νόμπελ που θα πραγματοποιηθούν στη Στοκχόλμη.

Επιπλέον η αμερικανίδα τραγουδοποιός Πάτι Σμιθ θα ερμηνεύσει ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του, όμως ο ίδιος δεν θα είναι παρών, ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ.

Ο Μπομπ Ντίλαν "δεν θα συμμετάσχει στην εβδομάδα των Νόμπελ, αλλά έστειλε μια ομιλία η οποία θα αναγνωσθεί στη διάρκεια της δεξίωσης" που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η φίλη και συνοδοιπόρος του, Πάτι Σμιθ θα ερμηνεύσει το τραγούδι "A Hard Rain's A-Gonna Fall" στη διάρκεια της δεξίωσης της 10ης Δεκεμβρίου, ανέφεραν στο Twitter οι οργανωτές των εκδηλώσεων.

Μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (870.000 δολάρια), ο Ντίλαν είπε πως δέχεται το βραβείο, αλλά δεν θα παραστεί στην τελετή στη Στοκχόλμη.
Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT μετέδωσε πως την ομιλία του Ντίλαν θα αναγνώσει ο Χόρας Ενγκντάλ, μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ανάμεσα στους άλλους νομπελίστες που δεν παρέστησαν στην τελετή της απονομής των βραβείων ήταν ο Βρετανός Χάρολντ Πίντερ και η Αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ