ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

700 χρόνια μετά, η κρυφή ζωή του Αβαείου του Ουέστμινστερ αποκαλύπτεται

700 χρόνια μετά, η κρυφή ζωή του Αβαείου του Ουέστμινστερ αποκαλύπτεται

To ιστορικό, γοτθικό εθνικό μνημείο, το Αβαείο του Ουέστμινστερ επεκτείνεται αποκαλύπτοντας θησαυρούς. Aνάμεσα τους βασιλικά ταφικά ομοιώματα, ασημικά σκεύη, λιθοδομίες και μια βελούδινη κάπα σε χρώμα βαθύ κόκκινο που φορούσε ο πρωτοπρεσβύτερος του Ουέστμινστερ στη στέψη του Κάρολου Γ'.

Ο νέος πύργος από δρυ, πέτρα και γυαλί που κατασκευάζεται στο υπερώο του 13ου αιώνα του Αβαείου θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στους θησαυρούς που υπάρχουν στον χώρο αυτό ο οποίος μετατρέπεται σε μουσείο. Ο πύργος θα είναι το πρώτο μεγάλο πρόσθετο στοιχείο στη γοτθικού ρυθμού εκκλησία τα τελευταία 270 και πλέον χρόνια. Θα έχει έναν ανελκυστήρα και ελικοειδή σκάλα που θα οδηγούν τους επισκέπτες στις νέες γκαλερί, 21 μέτρα πάνω από το δάπεδο του Αβαείου.

Η πρώτη επίσημη απεικόνιση του πύργου --μια υδατογραφία-- δείχνει πώς η κατασκευή αυτή, που θα ανοίξει για το κοινό το 2018, δεν θα διακρίνεται στην εξωτερική όψη της υπάρχουσας εκκλησίας, καθώς είναι καταχωνιασμένη εκεί όπου υπήρχε τη δεκαετία του 1950 ένας χώρος για τουαλέτες.

Ο πύργος θα οδηγεί στις Queen’s Diamond Jubilee Galleries, όπως θα ονομαστούν προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ, οι οποίες κατασκευάζονται σε μια εσωτερική στοά ψηλά στην εκκλησία που ήταν κρυμμένη για το κοινό 700 και πλέον χρόνια.

Όταν ανέβηκαν τους ορόφους για να φθάσουν στο υπερώο του Αβαείου του Ουέστμινστερ, τεχνίτες και οικοδόμοι αντίκρισαν σκουπίδια αιώνων και χιλιάδες κομμάτια εύθραυστων θησαυρών: Φορτία σκόνης κοσκινίστηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν χάθηκε τίποτα.

west

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι ένα ξύλινο ολλανδικό τσόκαρο, μια πήλινη πίπα και 31.000 κομμάτια από βιτρό, ορισμένα χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκε η εκκλησία. Ορισμένα από τα κομμάτια προέρχονται από παράθυρα που έσπασαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών πάνω από τη Βρετανία στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλα και από τη λύσσα των εικονοκλαστών της μεταρρύθμισης.

Στη διαδικασία που ακολούθησαν οι τεχνίτες, όλα τα βιτρό διασώθηκαν, καθαρίστηκαν με προσοχή και χιλιάδες συναρμολογούνται ξανά.

'Ενα νεό κεφάλαιο αξίας 32 εκατομμύρια ευρώ

Ο πρίγκιπας Κάρολος, ανάδοχος του έργου αξίας 23 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ) επισκέφθηκε χθες το Αβαείο για να θέσει τον θεμέλιο λίθο για τον νέο πύργο.

Westminster Abbey Prince Charles Foundation Stone 003

Οι θησαυροί και οι συλλογές που παρουσιάζουν την ιστορία 1.000 ετών του Αβαείου θα εκτίθενται στις νέες γκαλερί. Στα εκθέματα θα περιλαμβάνονται βασιλικά ταφικά ομοιώματα, ασημικά σκεύη, λιθοδομίες και μια βελούδινη κάπα σε χρώμα βαθύ κόκκινο που φορούσε ο πρωτοπρεσβύτερος του Ουέστμινστερ στη στέψη του Κάρολου Γ'.

Πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικά ευρηματικό σχέδιο για να χρησιμοποιηθεί ο αξιόλογος αυτός χώρος, τον οποίο κανείς δεν είχε δει ποτέ. Είναι επίσης μια πρόφαση για να εκτεθούν ορισμένα από τα αξιόλογα τεχνουργήματα όλων αυτών των πραγμάτων που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να δει το κοινό", δήλωσε ο πρίγκιπας Κάρολος.

"Είναι η πιο εντυπωσιακή επέκταση η οποία θα επιτρέψει στους επισκέπτες του Αβαείου να δουν πολλούς περισσότερους από τους υπέροχους θησαυρούς μας και να συνειδητοποιήσουν τον πλούτο της ιστορίας μας σε αυτό τον ιερό τόπο που συμβολίζει την πίστη στην καρδιά του έθνους μας" πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρωτοπρεσβύτερος του Ουέστμινστερ, δρ Τζον Χολ.

Westminster Abbey Prince Charles Foundation Stone 008

ΔΗΜΟΦΙΛΗ