ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η 90χρονη Ελισάβετ έτοιμη για τη διαδοχή της

Η 90χρονη Ελισάβετ έτοιμη για τη διαδοχή της

Την Κυριακή δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ανέκδοτο βασιλικό πορτρέτο της Ελισάβετ και του Καρόλου. Φιλοτεχνημένο από τον avant garde φωτογράφο Nick Knight, ιδρυτή του ShowStudio και ενός εκ των πρωτεργατών της βρετανικής βιομηχανίας μόδας. 

Κυρίως γιατί αν και ο διάδοχος στο θρόνο -που διχάζει τους Βρετανούς αλλά παραμένει ταυτισμένος και με την εθνική τους ταυτότητα- υποτίθεται ότι είναι ο Ουίλιαμ σε αυτή τη λήψη η 90χρονη βασίλισσα μοιάζει να παραδίδει τις εξουσίες της στον (περίπου 69χρονο) γιο της Κάρολο.

Το πορτρέτο κλείνει με αίνιγμα τη χρονιά των 90 χρόνων της Ελισάβετ Β’ και τραβήχτηκε από τον Knight σε τρία μόλις λεπτά. Όσα δηλαδή του διέθεσαν οι γαλαζοαίματοι στο Κάστρο των Γουίνσδορ τον περασμένο Μάιο στο λίγο πριν από ένα δείπνο γενεθλίων της βασίλισσας.

Ήταν μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή να φωτογραφίσω την Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα και τον Πρίγκιπα της Ουαλίας στο Κάστρο των Γουίνσδορ. Ήθελα να δημιουγήσω ένα μοντέρνο πορτρέτο το οποίο θα απέπνεε ζεστασιά και ανθρωπιά αλλά και την δύναμη και την παραδόση" σχολίασε ο Knight.

Ίσως τελικά ήταν ένα πορτρέτο που προοιώνισε τη σημερινή ανακοίνωση από τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ σύμφωνα με την οποία η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ θα παραιτηθεί από ανάδοχος αρκετών εθνικών οργανισμών τους προσεχείς μήνες.

2016 12 17T220132Z 2038772895 RC1F2A809400 RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS copy

Nick Knight/Courtesy of Clarence House

Υπό την αιγίδα της βασίλισσας τελούν φιλανθρωπικοί οργανισμοί όπως η NSPCC, η Save the Children και η Barnado's, όπως επίσης και αθλητικοί σύλλογοι όπως η Lawn Tennis Association, και η Rugby Football Union. Την αναδοχή των οργανώσεων αυτών θα αναλάβουν άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας σε εύθετο χρόνο.

"Η Υψηλότητά της θα συνεχίσει να υπηρετεί ως Ανάδοχος εκατοντάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα αλλά στο εξής θα μοιράζεται την αποστολή αυτή με την οικογένειά της", αναφέρει η ανακοίνωση.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η εν ζωή μονάρχης με τη μακροβιότερη παραμονή στο θρόνο παγκοσμίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ