ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Ai Weiwei, σύμβολο επανάστασης από 20.000 λιόσπορους

O Ai Weiwei, σύμβολο επανάστασης από 20.000 λιόσπορους

"Υπό το φως όλου αυτού του πολιτικού παραλόγου σ' όλον τον κόσμο, δημιούργησα αυτό το έργο για την ψυχική μου υγεία" λέει η Red Hong Yi στο My Modern Met για το νέο έργο της, το πορτρέτο του συμπατριώτη της, αν και εξόριστου από τη χώρα καλλιτέχνη, Ai Weiwei φτιαγμένο από 20.000 ταπεινούς λιόσπορους.

"Αυτό το έργο ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έχουν τη γενναιότητα και το κουράγιο να σκέφτονται και να βλέπουν καθαρά, και να προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης" προσθέτει η Κινέζα καλλιτέχνις που επιμένει να εργάζεται και να δημιουργεί με απλά, μη συμβατικά υλικά.

Στο παρελθόν είχε δημιουργήσει πορτρέτο από τσόπστικς και από φακελάκια τσαγιού, ακόμη και οι κάλτσες είναι υλικό για να δημιουργήσει. Η Hong Yi λέει ότι εμπνέεται από τις βόλτες της στις αγορές χονδρικής για να δει τι την εμπνέει ως υλικό και όλα τα χρησιμοποιεί ως υπαινιγμό για την παγκοσμιοποίηση και τη μαζική παραγωγή στη χώρα της αλλά και την αδηφάγα Ασία.

Η τελευταία της επιλογή, οι 20.000 λιόσποροι που συνθέτουν το τεράστιο πορτραίτο του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei (έκθεση έργων του είχε φιλοξενήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016) έχουν ως έμπνευση φράση του ίδιου.

"Οι λιόσποροι είναι ένα οικιακό αντικείμενο, αλλά ταυτόχρονα και σύμβολο επανάστασης".



ΔΗΜΟΦΙΛΗ