ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

David Hockney: Ονειρικό animation η ιστορία του μεγάλου καλλιτέχνη

David Hockney: Ονειρικό animation η ιστορία του μεγάλου καλλιτέχνη

H Tate Britain θέλει λιακάδα στις αίθουσες της και εκθειάζει το ταλέντο του David Hockney με μια έκθεση που συζητιέται.

Όσοι τυχεροί βρεθούν στο Λονδίνο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μια έκθεση ενός από τους πιο δημοφιλείς και αναμφίβολα επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Οι επιμελητές της έκθεσης συγκέντρωσαν μια κυριολεκτικά αχανή συλλογή των πιο διάσημων έργων του Hockney, από ζωγραφική και σχέδιο μέχρι εκτυπώσεις, φωτογραφίες και βίντεο με τις εφημερίδες της Βρετανίας να μιλάνε για μια έκθεση σταθμό που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Φροντίζοντας ωστόσο για όλους όσοι δεν θα βρεθούμε στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου η Tate έδωσε το ελέυθερο στον σκηνοθέτη Thomas Harnett O'Meara να δημιουργήσει ένα μικρού μήκους stop motion animation φιλμ για να προωθήσει την έκθεση αλλά και να μας υπενθυμίσει γιατί ο Hockney θεωρείται ένας μάγος του χρώματος και του φωτός.

Ο Harnett O' Meara αντλεί από ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του David Hockney, τα μοτίβα-ορόσημο του καλλιτέχνη και τις χαρακτηριστικές χρωματικές παλέτες του για να δημιουργήσει μια ονειρική ταινία μικρού μήκους που ξεκινά με τα απολύτως διακριτά στρογγυλά γυαλιά του Hockney, με τα τζάμια να γεμίζουν με ελαφρώς κυματιζόμενες γραμμές.

david hockney tate stop motion animation thomas harnett omeara designboom 09

Σταδιακά οι γραμμές μετατρέπονται σε γραμμοειδείς κυματώσεις στο νερό πισίνας (χαρακτηριστική του πίνακα Peter getting out of Nick's pool του καλλιτέχνη για να περάσουμε στο τοπίο των καλιφορνέζικων προαστίων με ψεκαστήρες στο γκαζόν, μια αψίδα που σχηματίζουν φοινικιές κι έναν μικροσκοπικό Hockney να κρυφοκοιτά μέσα από το κάδρο το θαύμα του βλέμματος του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ