ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Δημαρχείο της Χάγης ο μεγαλύτερος Μοντριάν στον κόσμο (pics&vid)

Το Δημαρχείο της Χάγης ο μεγαλύτερος Μοντριάν στον κόσμο (pics&vid)

Ευφυέστατος και πολύχρωμος ο φόρος τιμής της Ολλανδίας στον πρωτεργάτη του νεοπλαστικισμού (κίνημα de Stijl) Πιτ Μοντριάν εντυπωσιάζει.

Αποφασισμένη να τιμήσει την επέτειο ενός αιώνα από τις απαρχές του κινήματος που επινοήθηκε το 1917 με πρωτεργάτη και σταυροφόρο τους τον Μοντριάν και τον Theo Van Doesburg η Δημαρχία της Χάγης αποκάλυψε το μεγαλύτερο "έργο ζωγραφικής" του ρηξικέλευθου καλλιτέχνη κάνοντας την πρόσοψη του δημαρχείου της πόλης, έργου του αρχιτέκτονα Richard Meier, έναν πίνακα ζωντανό.

Το 2017, στην Ολλανδία, είναι χρονιά εορτασμού του καλλιτεχνικού ρεύματος που θεωρήθηκε "καινούργια τέχνη".

Ένας αιώνας τέχνης

"Όλη η ζωγραφική -η ζωγραφική του παρελθόντος καθώς και η ζωγραφική του παρόντος- μας δείχνει ότι τα ουσιαστικά πλαστικά μέσα της είναι μόνον γραμμή και χρώμα" είχε πει ο Πιτ Μοντριάν για το κίνημα συνοψίζοντας την ιδέα του.

Piet Mondrian 2

Όταν το Δημαρχείο της Χάγης ολοκληρώθηκε το 1995, όρισε το καινούργιο κέντρο της πόλης, φιλοξενώντας τη βασική δημοτική βιβλιοθήκη, την αίθουσα συνεδριάσεων του συμβουλίου, πολλά καφέ, εκθεσιακούς χώρους και αίθουσα γαμήλιων τελετών.

Τη μετατροπή της πρόσοψης του δημαρχείου στον "μεγαλύτερο πίνακα του Μοντριάν στον κόσμο όλο" υπογράφουν οι καλλιτέχνες Madje Vollaers και Pascal Zwart του στούντιο VZ.

Η Χάγη θα τιμά όλο τον χρόνο τον Μοντριάν. Μεταξύ άλλων, και καθώς διαθέτει μια αχανή συλλογή έργων του, θα φιλοξενήσει, από τις 3 Ιουνίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου, την έκθεση "300 επί Μοντριάν: ολόκληρη η συλλογή".

Βέβαια οι εκδηλώσεις εορτασμού για τα εκατοντάχρονα του "Στιλ" δεν περιορίζονται στη Χάγη. Στο Άμστερνταμ, το μουσείο Stedelijk παρουσιάζει έως τις 21 Μαΐου, έργα ζωγράφων του κινήματος δίπλα σε καρέκλες του Rietveld, βιβλία και πόστερ, καθώς και έργα καλλιτεχνών -όπως του Ρόι Λίχτενσταϊν- που εμπνεύστηκαν από το κίνημα.

Στην συνέχεια μια ακόμη έκθεση φέρνει στο φως το έργο του πιο πολιτικοποιημένου εκπροσώπου του καλλιτεχνικού κινήματος Chris Beekman ενώ από το φθινόπωρο, η έκθεση "De Stijl and Mertz & Co" παραδίδει προς τέρψιν των οφθαλμών των φιλότεχνων τα έπιπλα, τα υφάσματα και τα πακέτα τα οποία σχεδίασαν τα μέλη του κινήματος για ένα μεγάλο πολυκατάστημα.

Η Ουτρέχτη, προφανώς και δεν θέλει να μείνει πίσω, και στο Rietveld- Schroeder House -το οποίο σχεδίασε ο Gerrit Rietveld για μια πλούσια χήρα- θα φιλοξενήσει, από τις αρχές Μαρτίου έως και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, την έκθεση "Rietveld Masterpiece: Long Live de Stijl!".

Piet Mondriaan 1921

"Σύνθεση με Κίτρινο, Μπλε και Κόκκινο", Πιτ Μοντριάν, 1921/ Τate

ΔΗΜΟΦΙΛΗ