Διάσκεψη στο Παρίσι για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Πηγή: REUTERS/Stephane de Sakutin

Μια διεθνή συμμαχία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς –που απειλείται από την τρομοκρατία και τον πόλεμο- εγκαινιάζουν τη Δευτέρα στο Λούβρο το Παρίσι, το Άμπου Ντάμπι και η Unesco. Στόχος είναι η συγκέντρωση των πρώτων χρημάτων ενός ταμείου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης

Η ιδέα της πρωτοβουλίας αυτής γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 2015, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Λούβρο. Ο σκοπός τότε ήταν να καταγγελθούν οι λεηλασίες σε αρχαιολογικούς χώρους από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το συριακό καθεστώς.

Από την ομιλία στην Unesco ως τη σύνοδο κορυφής της G7 και από την έκκληση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έως τη διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι, η ιδέα δρομολογήθηκε.

H Διάσκεψη του Αμπού Ντάμπι τον Δεκέμβριο αποφάσισε, εκτός από την ίδρυση του ταμείου, τη σύσταση διεθνούς δικτύου καταφυγίων, εθνικών μουσείων ή τρίτων χωρών όπου μπορούν να φυλάσσονται έργα που απειλούνται.

Και ούτε δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Φρανσουά Ολάντ, η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει ότι επιθυμούνε να σμιλέψουν στο μάρμαρο τη δέσμευση, συλλέγοντας από σήμερα τουλάχιστον το ήμισυ των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπονται για την περίοδο 2017-2019.

 

Η Γαλλία, από την πλευρά της, αναμένεται να εγγυηθεί συνεισφορά 30 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία τα 15 θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Απρίλιο και τα υπόλοιπα το 2018. Και άλλοι δωρητές θα ανακοινώνουν τη συμβολή τους με την ευκαιρία αυτή.

Με το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθούν ενέργειες προληπτικές ή έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και η έναρξη εργασιών αποκατάστασης.

Ιδιαιτερότητα του ταμείου αυτού είναι η στενή συνεργασία δημοσίων και ιδιωτών δωρητών στο πρότυπο του Παγκόσμιου Ταμείου καταπολέμησης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.


Διαβάστε επίσης

Διεθνείς αντιδράσεις για την ακύρωση του ραντεβού Τραμπ-Κιμ

Κοπιάστε! Οι νέοι αργοναύτες της ελληνικής γαστρονομίας κατακτούν το Παρίσι

Συμπλοκές στο Παρίσι μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών

Στο «μικροσκόπιο» ο λογαριασμός της Νίκι Χέιλι στο Twitter