ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μεγαλείο και η παρακμή εγκαταλελειμμένων κτιρίων μέσα από έξι καρέ (pics)

Το μεγαλείο και η παρακμή εγκαταλελειμμένων κτιρίων μέσα από έξι καρέ (pics)
CNNi

Η φωτογράφος Gina Soden πέρασε τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής αποτυπώνοντας μέσω του φακού της την ομορφιά που κρύβεται πίσω από εγκαταλελειμμένα κτήρια. Σχολεία, νοσοκομεία και άλλα απροσδόκητα μέρη έγιναν μοντέλα για ένα άλμπουμ πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

«Μου αρέσει το ότι είναι κρυμμένα και δεν τα ξέρει πολύ κόσμος», είπε η φωτογράφος στο CNNi, εξηγώντας πως η δουλειά της κρύβει απροσδόκητες δυσκολίες και απαιτεί έρευνα.

«Σημασία για μένα έχει το ιστορικό βάρος του κάθε κτηρίου, να αποτυπώνω το μεγαλείο και την παρακμή τους – πριν χαθούν. Βλέπουμε τόσες φωτογραφίες να κυκλοφορούν καθημερινά και θέλω μέσω της δουλειάς μου να δημιουργήσω μια αίσθηση νοσταλγίας».

Η εγκατάλειψη τους δίνει χαρακτήρα

Η Soden επιλέγει μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία για να αποτυπώσει αυτά τα ξεχασμένα κτίρια. Θέλει να αναδείξει μια πιο απαλή πλευρά τους, να αναδείξει τον χαρακτήρα τους.

«Δίνω χρόνο στον εαυτό μου, για να απορροφήσω την ιστορία του κάθε κτιρίου, ερευνώ τα σημεία κλειδιά και τις λεπτομέρειες του πριν κάνω την φωτογράφιση και δημιουργήσω τα άλμπουμ μου. Ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας είναι να απολαύσω το κτίριο και την ατμόσφαιρα».

Το timing είναι κλειδί

Τα κτίρια διατρέχουν καθημερινό κίνδυνο καθώς η παλαιότητα τους δημιουργεί φόβους κατάρρευσης.

«Οι φωτογραφίες μου ορίζουν ένα σημείο στον χρόνο. Πήγα σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο το 2012 και επέστρεψα μερικά χρόνια αργότερα για να δω πως η οροφή είχε καταρρεύσει – ήταν εντελώς διαφορετικό».

Η τελευταία δουλειά της υπό την ονομασία «Καλειδοσκόπιο» μεταφέρει το πάθος της για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια σε νέα εδάφη, καθώς πλέον δημιουργεί αφηρημένα έργα τέχνης.

Photographer captures the beauty of Europe's abandoned buildings

By Betty Wood, The Spaces

ΔΗΜΟΦΙΛΗ