ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ρωσική στρατιωτική χορωδία «Αλεξάντροφ» στην Κων/πολη για πρώτη φορά μετά την τραγωδία

Η ρωσική στρατιωτική χορωδία «Αλεξάντροφ» στην Κων/πολη για πρώτη φορά μετά την τραγωδία
Reuters

Η διάσημη ρωσική χορωδία στρατιωτική χορωδία «Αλεξάντροφ» ή αλλιώς «χορωδία του Κόκκινου Στρατού», θα ταξιδέψει για πρώτη φορά μετά το δυστύχημα με το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ, στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού, που επικαλείται η Χουριέτ, η χορωδία θα δώσει συναυλία στις 7 Απριλίου για τους αξιωματούχους της Πόλης και στις 8 Απριλίου θα δοθεί μια δεύτερη συναυλία ανοιχτή για το κοινό.

Σημειώνεται πως την ημέρα των Χριστουγέννων, το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος στο οποίο βρίσκονταν μέλη της ρωσικής χορωδίας και το οποίο είχε ως προορισμό μια αεροπορική βάση στη Συρία -όπου θα συμμετείχαν σε πρωτοχρονιάτικη συναυλία-, κατέπεσε στη Μαύρη θάλασσα.

Συνολικά επέβαιναν 92 άτομα, εκ των οποίων τα 64 ήταν μέλη της θρυλικής χορωδίας «Αλεξαντρόφ». Δεν επέζησε κανείς ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο διευθυντής της χορωδίας Βαλέρι Χαχίλοφ.

Το ξεκλήρισμα της χορωδίας αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα στον ρωσικό στρατό, στο ρωσικό έθνος το ίδιο και στον ρωσικό πολιτισμό. Η στρατιωτική χορωδία Αλεξάντροφ είναι η επίσημη χορωδία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων η οποία ιδρύθηκε τη σοβιετική εποχή (1928) και βρέθηκε πολλές φορές στην πρώτη γραμμή, ενισχύοντας το ηθικό των στρατιωτών. Αποτελεί μέρος του ομώνυμου σχήματος, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον μια μπάντα και ένα συγκρότημα χορευτών.

Το «τάγμα που τραγουδάει», όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, προσφέρει εδώ και δεκαετίες ψυχαγωγία σε στρατιωτικούς αλλά και άλλου είδους ακροατήρια σε κάθε γωνιά της Γης.

Όταν η χορωδία τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ