ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελβετία: Αριστουργήματα της Συλλογής Μπίρλε στο Ίδρυμα Ερμιτάζ

Ελβετία: Αριστουργήματα της Συλλογής Μπίρλε στο Ίδρυμα Ερμιτάζ
Wikimedia Commons/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το Ίδρυμα Ερμιτάζ στη Λωζάνη εγκαινιάζει έκθεση με τα εξαιρετικά έργα της Συλλογής Μπίρλε και θα διαρκέσει έως και τις 29 Οκτωβρίου. Στην παρουσίαση συμπεριλαμβάνονται έργα ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών ζωγράφων και αριστουργήματα του 19ου και 20ου αιώνα όπως το «Λιβάδι με παπαρούνες» (Μονέ), «Το αγόρι με το κόκκινο γιλέκο» (Σεζάν) και «Ο σπορέας, ηλιοβασίλεμα» (Βαν Γκογκ).

Ο έμπορος όπλων της Ζυρίχης Εμίλ Μπίρλε (1890-1956) αγαπούσε κυρίως τους γάλλους ιμπρεσιονιστές: 54 πίνακες ζωγραφικής από τη συλλογή του που υπογράφονται από τους Ρενουάρ, Ντεγκά, Σεζάν, Μονέ, Πισαρό, Σισλέ και Βαν Γκογκ, κοσμούν το Ίδρυμα Ερμιτάζ, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, επειδή η προέλευση ορισμένων από τα έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στην ελβετική πόλη αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης στην Ελβετία, το Ερμιτάζ αφιερώνει μια ολόκληρη αίθουσα σε αρχειακά έγγραφα και στα αποτελέσματα ενδελεχούς έρευνας που διεξάγει τα τελευταία 12 και πλέον χρόνια το 'Ιδρυμα Μπίρλε, επιτρέποντας στο κοινό να καταλάβει καλύτερα την προέλευση των έργων και την ιστορική διαδρομή, περίπλοκη μερικές φορές, ορισμένων αριστουργημάτων της Συλλογής Μπίρλε, κυρίως αυτών που αποκαλύφθηκε ότι είχαν λεηλατηθεί.

"Δεν πρέπει να τιμωρούμε τα έργα λόγω του παρελθόντος τους, ένα μουσείο δεν είναι δικαστήριο αλλά χώρος μνήμης", εκτιμά η Σιλβί Βίρμαν, διευθύντρια του Ιδρύματος Ερμιτάζ. Ο ρόλος μας ως ιδρύματος είναι επίσης διδακτικός, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για τα έργα τέχνης που λεηλατούνται, να την καταστήσουμε πιο προσεκτική στη μερικές φορές περίπλοκη διαδρομή ορισμένων έργων τέχνης", αναφέρει στις στήλες της εφημερίδας Le Temps.

Ο Εμίλ Μπίρλε αγόραζε μανιωδώς έργα τέχνης, όπως δείχνει ο κατάλογος της έκθεσης που εκδίδει για πρώτη φορά έναν πίνακα με τα 633 έργα που περιήλθαν στην κατοχή του βιομήχανου κατά τη διάρκεια της ζωής του καθώς και τα ονόματα των πωλητών κα τις τιμές πώλησης.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αγοράστηκε μετά τον πόλεμο, μεταξύ 1951 και 1956.

Σήμερα, πρόεδρος του Ιδρύματος Μπίρλε είναι ο Κρίστιαν Μπίρλε, εγγονός του συλλέκτη.

Μέχρι το 2015, η Συλλογή Μπίρλε εκτίθετο σε μουσείο της οικογένειας στη Ζυρίχη. Στο μουσείο, που βρίσκεται εντός της πρώην κατοικίας Μπίρλε, είχε γίνει διάρρηξη το 2010. Ένοπλοι άνδρες έκλεψαν τέσσερα αριστουργήματα, μεταξύ τους "Το αγόρι με το κόκκινο γιλέκο" του Σεζάν. Οι πίνακες βρέθηκαν στη συνέχεια.

Μετά τη Λωζάνη, η Συλλογή Μπίρλε θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία, πριν εγκατασταθεί έως το 2020 στη νέα πτέρυγα του μεγάλου μουσείου Kunsthaus της Ζυρίχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ