ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπαρντό, Μονρόε, Λένον: Ο Ντάγκλας Κέρκλαντ απαθανατίζει τους θρύλους

Μπαρντό, Μονρόε, Λένον: Ο Ντάγκλας Κέρκλαντ απαθανατίζει τους θρύλους

Μία συνάντηση του με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1961 ήταν το σημείο καμπής στην καριέρα του, άντεξε να βρεθεί μόνος του σε ένα δωμάτιο με την Μέριλιν Μονρόε ντυμένη μόνο με ένα σατέν σεντόνι και ένα χαμόγελο και γνώρισε τη σύζυγό του μέσω της Όντρεϊ Χέπμπορν.

Ο Ντάγκλας Κέρκλαντ φωτογραφίζει διάσημους, κινηματογραφικούς αστέρες, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες του Χόλυγουντ εδώ και 60 χρόνια και "συλλαμβάνει" με τον φακό του με έναν μοναδικό τρόπο την πολυπλοκότητα της δημιουργίας μιας ταινίας. Τώρα, όλες αυτές τις μνήμες τις μοιράζεται μαζί μας.

Ο Κέρκλαντ εργάστηκε ως επίσημος φωτογράφος στα κινηματογραφικά στούντιο σε 100 ταινίες και πολλές και διαφορετικές κινηματογραφικές επιτυχίες. Οι αφίσες ταινιών όπως "Η Μελωδία της Ευτυχίας", "Πέρα από την Αφρική", "Τιτανικός", "Μουλέν Ρουζ", "Ο υπέροχος Γκάτσμπι" φέρουν την υπογραφή του. Όμως όλα όσα έχει απαθανατίσει δεν σταματούν εδώ.

Ο γεννημένος στο Τορόντο του Καναδά Κέρκλαντ δημιούργησε πορτρέτα της Μπριζίτ Μπαρντό, της Αντζελίνα Τζολί, του Αντόνιο Μπαντέρας, του Μπαζ Λούρμαν, κατέγραψε με τον φακό του ό,τι συνέβαινε στα παρασκήνια στη διάρκεια γυρισμάτων κινηματογραφικών ταινιών και πριν την έναρξη συναυλιών.

Εντάχθηκε στο περιοδικό "Look Magazine" όταν ήταν 20 ετών του και εργάστηκε για το περιοδικό “Life Magazine” κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του φωτορεπορτάζ, τη δεκαετία 1960 - 1970, ταξίδεψε με τον Πάπα Ιωάννη τον Β’, φωτογράφισε βασιλικούς γάμους, πέρασε τρεις εβδομάδες στις Βερσαλλίες με την Κοκό Σανέλ, ήταν παρών στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ Thriller του Μάικλ Τζάκσον.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και φιλοξενούνται μόνιμα στο Ινστιτούτο Smithsonian και στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Εραστής των προβολέων

kirkland

"Η πρώτη μου και βαθιά αγάπη είναι ακόμη και σήμερα να φωτογραφίζω. Το αγαπώ, το απολαμβάνω και θα συνεχίσω να φωτογραφίζω όσο στέκομαι όρθιος. Αν κάποιος είναι πολύ καλός μουσικός, δεν αποχωρίζεται τη μουσική ή το μουσικό όργανο, επειδή είναι σε μια ορισμένη ηλικία, έτσι αισθάνομαι" ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Hollywood Reporter.

Αποδείξεις σε όλα τα παραπάνω, η επανακυκλοφορίας της διευρυμένης έκδοση του best-seller βιβλίου του "Freeze Frame: Second Cut" με πρόσθετες φωτογραφίες και νέα συνοδευτικά κείμενα.

Στο νέο τόμο του Freeze Frame περιλαμβάνονται περισσότερες από 190 νέες φωτογραφίες, πορτρέτα των πιο λαμπρών και ταλαντούχων ηθοποιών του κινηματογράφου και αποκλειστικές ιστορίες για την- πίσω από τη σκηνή- δράση στις σπουδαιότερες ταινίες του Χόλυγουντ τα τελευταία 60 χρόνια.

Τον πρόλογο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τη Glitterati Incorporated, έχει γράψει η Κριστίνα Κομεντσίνι, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας που ζει στη Ρώμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ