ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βίβλος είναι τέχνη: Μαγευτικές απεικονίσεις των ιερών κειμένων στο φως

Η Βίβλος είναι τέχνη: Μαγευτικές απεικονίσεις των ιερών κειμένων στο φως

Η Βίβλος είναι το πιο διαδεδομένο και ευπώλητο βιβλίο του κόσμου, αλλά οι πυκνές ασπρόμαυρες σελίδες και τα αυστηρά εξώφυλλα, δεν αναδεικνύουν την μαεστρία με την οποία εναγκάλισαν τα ιερά κείμενα εικονογράφοι και καλλιγράφοι.

Ευτυχώς για εμάς ένα βιβλίο δικαιώνει τα χαμένα στο παρελθόν αριστουργήματα με χειροποίητες εικονογραφήσεις και περίπλοκες καλλιγραφίες που έφεραν τα βιβλικά κείμενα στο φως.

Κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι συγκεντρωμένα στο νέο βιβλίο του Scot McKendrick και της Kathleen Doyle “The Art of the Bible: Illuminated Manuscripts From the Medieval World”.

Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται τα 45 καλύτερα παραδείγματα χριστιανικών χειρόγραφων.

"Στο πλαίσιο της χριστιανικής παράδοσης, αυτή η πλούσια εικονογράφηση είναι ένας τρόπος για να τονιστεί η αναγνωρισμένη σημαντικότητα του ιερού κειμένου" εξηγεί ο McKendrick, επικεφαλής της κατηγορίας "Συλλογές δυτικής κληρονομιάς" στη βρετανική βιβλιοθήκη.

Από τις στολισμένες καμάρες του “Golden Canon Table” –κείμενο του 6ου ή 7ου αιώνα γραμμένο σε χρυσή περγαμηνή- στα γεμάτα έντονα στο χρώμα Ευαγγέλια του 17ου αιώνα της Αιθιποίας, το “The Art of the Bible” δείχνει την εξέλιξη της τέχνης και της καλλιγραφίας ως μέσο έκφρασης της χριστιανικής θρησκείας για παραπάνω από εκατοντάδες χρόνια.

"Γνωρίζουμε πως για πολλούς ανθρώπους, αυτό αποτελεί ένα ιερό κείμενο αλλά ταυτοχρόνως έχει και μια ιστορική ανάπτυξη που εμείς θέλουμε να απεικονίσουμε με ακρίβεια" λέει η Doyle, επικεφαλής επιμελήτρια των εικονογραφημένων χειρόγραφων στη βρετανική βιβλιοθήκη.

"Δεν είναι θρησκευτικό βιβλίο. Είναι βιβλίο τέχνης" προσθέτει ο McKendrick.

Δημόσιο καθήκον

1

Το βιβλίο αποδείχθηκε μια εργασία αγάπης για τους συγγραφείς του που δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν πώς θα παρουσιάσουν τα παραδείγματα τους πιο σωστά. Αυτό σημαίνει πως είχαν να πάρουν κάποιες δύσκολες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της συγγραφής.

"Το να επιλέξεις ποια χειρόγραφα θες να συμπεριλάβεις ήταν αρκετά δύσκολο. Σα να πρέπει να διαλέξεις ποιο παιδί σου αγαπάς περισσότερο" λέει η Doyle. Τελικά και οι δύο συγγραφείς ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση που μετέτρεψαν τη Βίβλο σε τέχνη και σε κάτι πιο κατανοητό σε όλους.

"Πιστεύω πως το να κάνεις ένα τέτοιο υλικό, κατανοητό και διαθέσιμο για όλους και να τους θυμίσεις τι είναι δικό τους, είναι δημόσιο καθήκον" αναφέρει ο McKendrick.

Beauty in the Bible: Illustrating world's most widely distributed book

ΔΗΜΟΦΙΛΗ