ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Kάννες 2017: Γουίλ Σμίθ, Τζέσικα Τσάστεϊν στην επιτροπή της Ριβιέρας

Kάννες 2017: Γουίλ Σμίθ, Τζέσικα Τσάστεϊν στην επιτροπή της Ριβιέρας

"Είναι ο Γουίλ Σμιθ σε θέση να κρίνει μια ταινία στη Γαλλική Ριβιέρα;" Αυτό είναι το ερώτημα σε πολλά newsroom του πολιτιστικού ρεπορτάζ μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Φεστιβάλ των Καννών για τα μέλη της κριτικής επιτροπής που θα αναδείξουν τον νικητή ενός διαμαντένιου Χρυσού Φοίνικα. Βέβαια το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό για τον "πρίγκιπα του Μπελ Έαρ".

Ο αμερικανοί ηθοποιοί Γουίλ Σμιθ και Τζέσικα Τσαστέιν και η γαλλίδα συνάδελφός τους Ανιές Ζαουί και η Κινέζα Φαν Μπινγκμπίνγκ θα μετάσχουν στην κριτική επιτροπή του 70ού φεστιβάλ των Καννών, της οποίας θα προεδρεύσει ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Ο Γουίλ Σμιθ πρωταγωνίστησε στις ταινίες "Men In Black" ("Οι άνδρες με τα μαύρα"), "The Wild Wild West" και "Independence Day" ("Ημέρα Ανεξαρτησίας"), οι οποίες δεν παρουσιάστηκαν στις Κάννες.

Παρότι ο 48χρονος ηθοποιός δεν θεωρείται πλέον ο σούπερ σταρ που ήταν στις αρχές του αιώνα, παραμένει αστέρας του Χόλιγουντ, του οποίου η προσεχής ταινία "Bright" θα προβληθεί από το δίκτυο Netflix. Ωστόσο δεν έχει βραβευτεί ποτέ στο φεστιβάλ, ούτε υπήρξε ποτέ υποψήφιος για κάποιο τρόπαιο -σε αντίθεση με όλους τους άλλους.

Η Ανιές Ζαουί, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, πρωταγωνιστεί στην ταινία "Aurore" που προβάλλεται αυτή την εποχή, δεν είναι ένα πρόσωπο που συναντά κανείς συχνά στις Κάννες. Μετείχε μια φορά στον διαγωνισμό, το 2004, με την ταινία "Comme une Image" ("Σαν μια εικόνα"), η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

Στην επιτροπή που μετέχουν τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, περιλαμβάνεται η γερμανίδα σκηνοθέτης Μάρεν 'Αντε, ο κορεάτης σκηνοθέτης Παρκ Τσαν-γουκ, ο ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πάολο Σορεντίνο και ο γαλλο-λιβανέζος συνθέτης Γκαμπριέλ Γιαρέντ.

Άτυπη "βασίλισσα" η Νικόλ Κίντμαν

Οι σταρ όπως κάθε χρόνο θα είναι παρόντες στο φετινό ραντεβού, με την Αυστραλο-αμερικανίδα Νικόλ Κίντμαν να θεωρείται βασίλισσα του φεστιβάλ μετέχοντας με δύο ταινίες στον διαγωνισμό ("Les Proies" της Σοφίας Κόπολα και "The Killing of a Sacred Deer" του Γιώργου Λάνθιμου), την ταινία εκτός διαγωνισμού "How to talk to girls at parties" του Αμερικανού Τζον Κάμερον Μίτσελ και τη σειρά "Top of the Lake" ("Το μυστικό της λίμνης") της Τζέιν Κάμπιον.

Οι ηθοποιοί Χοακίν Φίνιξ, Κόλιν Φάρελ, Ντάστιν Χόφμαν, Τζούλιαν Μουρ, Κίρστεν Ντανστ, Ελ Φάνινγκ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Βενσάν Λιντόν, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και Μαριόν Κοτιγιάρ έχουν επιβεβαιώσει τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί της Γαλλικής Ριβιέρας.

Το φεστιβάλ αρχίζει στις 17 Μαΐου και ο νικητής του πολύτιμου Χρυσού Φοίνικα θα ανακοινωθεί στις 28 Μαΐου.

Συνολικά 49 ταινίες μεγάλου μήκους από 29 χώρες θα μετάσχουν στην επίσημη επιλογή (διαγωνιστικό μέρος, σκέλος "Ένα Κάποιο Βλέμμα" /"Un Certain Regard", και εκτός διαγωνισμού), από τις 1.930 που προτάθηκαν.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ