ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»: Από το West End στην Αθήνα για μια βραδιά

«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»: Από το West End στην Αθήνα για μια βραδιά

"Η σπουδαία Imelda Staunton στα καλύτερά της" έγραψε η Guardian. "Εξόχως μεθυστικό" συμπλήρωσαν οι Financial Times. Διθύραμβοι για μια παράσταση που θα προβληθεί ένα και μόνο βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε απευθείας σύνδεση με το θέατρο Μια παράσταση πέντε αστέρων σε απευθείας μετάδοση από το Θέατρο Harold Pinter του Λονδίνου.

"Το “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;” υπήρξε το πιο πολυσυζητημένο θεατρικό έργο της δεκαετίας του 1960. Ήταν σαν να είχε σκάσει βόμβα στο ΜπρόντγουεΪ. Κανείς δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο μέχρι τότε" λέει ο σκηνοθέτης της παραγωγής James McDonald για το έργο-ορόσημο του πολυβραβευμένου αμερικανού δραματουργού Edward Albee που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο ρεπερτόριο του 20ού αιώνα και αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στο West End σε μια νέα παραγωγή, η οποία έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον βρετανικό Τύπο, όχι μόνο για τις έξοχες ερμηνείες των ηθοποιών της αλλά και για την καλλιτεχνική της αρτιότητα.

Στο καστ συμμετέχουν τέσσερις ηθοποιοί με σημαντικές διακρίσεις στο βιογραφικό τους για τις θεατρικές τους ερμηνείες, αλλά και με συμμετοχές σε γνωστές κινηματογραφικές ταινίες. Τον ρόλο της Μάρθας υποδύεται η συγκλονιστική όπως λένε Imelda Staunton (Gypsy, Vera Drake, Harry Potter ), βραβευμένη με Olivier και BAFTA awards, ενώ τον Τζωρτζ ενσαρκώνει ο Conleth Hill Game Of Thrones, The Producers) που έχει κερδίσει και αυτός βραβείο Olivier. Μαζί τους επί σκηνής, δύο αξιόλογοι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς. Ο Luke Treadaway (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, Fortitude, The Hollow Crown), επίσης βραβευμένος με Olivier Award, και η Imogen Poots (A Long Way Down, Jane Eyre) που κάνει το ντεμπούτο της στο West End.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο James McDonald με μακρά θητεία στο Royal Court, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το σύγχρονο θέατρο και έχει παρουσιάσει δουλειές του στη Νέα Υόρκη, σε θέατρα του Λονδίνου και στο West End.

Ο λύκος και εκείνη

1. Imelda Staunton in Whos Afraid of Virginia Woolf. Photo by Johan Persson m

Το "Ποιός φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" γράφτηκε στα 1962, πρωτοπαρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο Θέατρο Billy Rose της Νέας Υόρκης, βραβεύτηκε με Τόνυ το 1963 και θεωρείται ότι έθεσε σε νέα βάση το μεταπολεμικό αμερικανικό θέατρο.

Ο τίτλος του έργου αποτελεί παράφραση του διάσημου τραγουδιού "Ποιος φοβάται τον Μεγάλο Κακό Λύκο;" ("Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?") που ακούγεται στην ταινία "Τα τρία γουρουνάκια" του Ντίσνεϊ, με τον Άλμπι να αντικαθιστά το όνομα του Λύκου με εκείνο της μεγάλης βρετανίδας συγγραφέως Virginia Woolf.

Είναι περασμένα μεσάνυχτα στο campus ενός αμερικανικού κολεγίου και, ύστερα από ένα πάρτι, η Μάρθα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του συζύγου της, Τζωρτζ, προσκαλεί στο σπίτι τους έναν νεαρό καθηγητή, τον Νικ, και τη γυναίκα του, Χάνυ, για ένα ποτό. Καθώς το αλκοόλ ρέει άφθονο και η αυγή πλησιάζει, ο Τζωρτζ και η Μάρθα παρασύρουν το νεαρό ζευγάρι σε ένα ανελέητο τοξικό παιχνίδι. Η κατάσταση θα κλιμακωθεί επικίνδυνα όταν θα πέσουν οι μάσκες και βαθιά κρυμμένες αλήθειες θα βγουν στην επιφάνεια, με καταστροφικές συνέπειες και για τα δύο ζευγάρια" γράφει η σύνοψη ενός θεατρικού με ήδη κλασική αξία.

Το έργο "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" είναι ακόμη μια παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων Νational Theatre Live, τις οποίες προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council.

Tην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας (συνολικής διάρκειας περίπου τριών ωρών) μπορούμε να παρακολουθήσουμε στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 9 το βράδυ, σε απευθείας μετάδοση από το Λονδίνο. Η προβολή συνοδεύεται από ελληνικούς υπότιτλους (μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ) και ενδείκνυται για άτομα άνω των 12 ετών.

WHOS

Περισσότερες πληροφορίες εδώ



ΔΗΜΟΦΙΛΗ