ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπιενάλε Βενετίας: Ένα γιγάντιο χέρι υποβαστάζει την επιπλέουσα πόλη

Μπιενάλε Βενετίας: Ένα γιγάντιο χέρι υποβαστάζει την επιπλέουσα πόλη

"Ήταν ένα πολύ καλό άνοιγμα" σχολίασε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στην πρόσφατη επίσκεψη της στην 57η Μπιενάλε Βενετίας. "Ο Γιώργος Δρίβας ξεχώρισε, όχι μόνον για το εικαστικό, καθαρά, μέρος του έργου του, αλλά και για το όλο του περιεχόμενο. Για το ότι συνέδεσε το έργο Ικέτιδες του Αισχύλου, με σύγχρονο προβληματισμό και αισθητικές προτάσεις. Έβλεπες τον κόσμο να προβληματίζεται από τον διάλογο και τα επιχειρήματα γύρω από το τόσο σημαντικό θέμα των προσφύγων και το πόσο αλληλέγγυα είναι η σημερινή κοινωνία απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, που είναι υπό πάσης φύσεως διωγμό" πρόσθεσε η υπουργός. Η ελληνική συμμετοχή δεν ήταν η μόνη που συζητήθηκε πολύ στη γιορτή της τέχνης.

Η εγκατάσταση ενός μνημειώδους γλυπτού για τη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας ολοκληρώθηκε. Δυο γιγαντιαία χέρια αναδύονται από τη λιμνοθάλασσα για να στηρίξουν τη μία από τις πλευρές του Ca' Sagredo Hotel που βλέπουν στο κανάλι.

Η "Υποστήριξη" είναι μια οπτικοποιημένη δήλωση του Lorenzo Quinn για τις επιπτώσεις στη Γαληνοτάτη της αλλαγής του κλίματος και της ανόδου της στάθμης του νερού.

Ο Quinn είναι γνωστός για τη δουλειά του με το ανθρώπινο σώμα -ιδιαίτερα, τα χέρια- στα γλυπτά του. "Ήθελα να λαξεύσω αυτό το οποίο θεωρείται το πιο δύσκολο -και που είναι, τεχνικά, η μεγαλύτερη πρόκληση- το ανθρώπινο σώμα. Το χέρι έχει τόση δύναμη. Τη δύναμη να αγαπά, να μισεί, να δημιουργεί, να καταστρέφει" τόνισε.

Το γλυπτό του Quinn, το οποίο εκπροσωπείται από την Γκαλερί Halcyon, είναι σαφής δήλωση για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. "Η Βενετία είναι μια επιπλέουσα πόλη τέχνης, η οποία εδώ και αιώνες, ήταν πηγή έμπνευσης για πολιτισμούς. Αλλά για να συνεχίσει να είναι, χρειάζεται την υποστήριξη της δικής μας γενιάς και των μελλοντικών, γιατί απειλείται από την κλιματική αλλαγή και τη φθορά του χρόνου" εξηγεί ο ίδιος.

Το γλυπτό του Lorenzo Quinn θα "υποβαστάζει" το Ca' Sagredo Hotel έως τις 26 Νοεμβρίου. Όσοι δεν θα έχουν την τύχη να ταξιδεύσουν στη Βενετία, μπορούν να απολαύσουν φωτογραφίες και βίντεο της εγκατάστασής του στο λογαριασμό του καλλιτέχνη στο Instagram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ