ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πόλεμος των τοίχων: Τα γκραφίτι διαμαρτυρίας διχάζουν τη Βραζιλία

Ο πόλεμος των τοίχων: Τα γκραφίτι διαμαρτυρίας διχάζουν τη Βραζιλία

Λέγεται Pichação ή Pixação και είναι η ιδιαίτερη γραφή στους τοίχους των μητροπόλεων της χώρας που έχει μήνυμα διαμαρτυρίας.

Εδώ και χρόνια οι Pichadores σκαρφαλώνουν σε κτίρια και τοίχους για να τους ντύσουν με τους Ρούνους διαμαρτυρίας τους για τις κοινωνικές ανισότητες της Βραζιλίας. Ωστόσο η οργισμένη μορφή έκφρασης που είναι ένα κομμάτι του δημιουργικού, αστικού χάους που στοιχειώνει τη χώρα.

Αποφασισμένος να βάλει τέρμα σε αυτή τη σκληρή διαμαρτυρία των νέων της πόλης του Σάο Πάολο φέρεται να είναι ο δήμαρχος της πόλης Joao Doria. "Ένας εικονογράφος είναι καλλιτέχνης και απολαμβάνει το σεβασμό μας. Αυτό δεν ισχύει για τους Pichadore. To Pichacao είναι μίσος, είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, πρέπει να το καταπολεμήσουμε και να το περιορίσουμε" είπε στο Reuters συμπληρώνοντας ότι έχει προσωρήσει σε συλλήψεις 100 νέων τουλάχιστον από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017.

Το πρόστιμο για ένα τέτοιο γκραφίτι μπορεί να φτάσει και τα 10.000 ριάλ (περίπου $3.200) -ένα ποσό που είναι 10 φορές ο βασικός μηνιαίος μισθός της Βραζιλίας.

Η τέχνη έχει να κάνει με την έκφραση της ελευθερίας" σχολίασε ένας από τους εκστασιασμένους με την τέχνη τους και απογοητευμένους με την πολιτική της χώρας νέος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Du. "Το μόνο που λέμε είναι είμαστε εδώ, δεν μπορείτε να μας αγνοείτε!" "Ποιός είναι ο Doria;" έγραψε ένας φίλος και σύμμαχος του στον τοίχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ