ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η θεόρατη Μπαλαρίνα του αιρετικού Τζεφ Κουνς φέρνει ελπίδα

Η θεόρατη Μπαλαρίνα του αιρετικού Τζεφ Κουνς φέρνει ελπίδα

Ο αιρετικός Τζεφ Κουνς που όταν δεν προκαλεί φέρνει μια παιδικότητα γεμάτη μηνύμνατα στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο έχει κάνει τη μητρόπολη της Νέας Υόρκης να νιώθει δέος μπροστά σε μια τεράστια μπαλαρίνα.

Το νέο, φουσκωτό γλυπτό του Κουνς έχει γίνει αγαπημένο spot για όσους αναρτούν selfies με κάτι από τέχνη καθώς ρίχνει το βλέμμα του στο κέντρο του Rockefeller Center.

Το ύψους σχεδόν 14 μέτρων φουσκωτό νάιλον γλυπτό κοιτάει από ψηλά τους περαστικούς από την εμβληματική New York City Plaza και η "Καθιστή μπαλαρίνα" του καλλιτέχνη έχει πολλές ερμηνείες. Για τον ίδιο η Μπαλαρίνα του αναφέρεται σε συμβολικό επίπεδο στο θέμα της ομορφιάς και της σύνδεσης ως μια σύγχρονη ερμηνεία της θεάς Αφροδίτης.

Τυλιγμένη σε μια ανακλαστική επιφάνεια στην οποία καθρεφτίζεται το περιβάλλον αστικό τοπίο το δημιούργημα του Κουνς κοιτά κάτω, τους διαβάτες. Για τον Κουνς το έργο του επιχειρεί να ενισχύσει την ευαισθησία των συμπολιτών του με αφορμή τον "μήνα για τα εξαφανισθέντα παιδιά" (σσ. ο Μάιος στις ΗΠΑ) και με αυτό θέλει να υποστηρίξει οργανισμούς σαν το International Center for Missing & Exploited Children.

"Η διάσταση της “ανακλαστικότητας” εξομοιώνεται με τη ενέργεια της ζωής" επισήμανε ο τζεφ Κουνς. "Έχει να κάνει με τον στοχασμό και το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο έργο" είπε για την "Καθιστή μπαλαρίνα" του που θα γεμίζει με αντανακλάσεις και ελπίδα τη Νέα Υόρκη μέχρι και τις 2 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ