ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΚΠΑ: Γιορτάζοντας 180 χρόνια με τους millennials της χώρας

ΕΚΠΑ: Γιορτάζοντας 180 χρόνια με τους millennials της χώρας

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων – Athens Culture Net αποφάσισαν να γιορτάσουν τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου συνδιοργανώνοντας μια γιορτή για τους millennials της πόλης.

Φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τη νέα γενιά της χώρας, το Φεστιβάλ ξεκινάει σήμερα και μέχρι και τις 28 Μαΐου δίνει στην γενιά που διαδέχθηκε την Generation X, την Generation Υ πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μετά τους baby boomers των 60s και τη Gen X (οι γεννημένοι μεταξύ 1961-1980 συγκαταλέγονται σε αυτή) οι millennials ή αλλιώς Generation Y (η γενιά των γεννημένων μεταξύ 1981-2000) είναι πλέον πρωταγωνιστής των εξελίξεων συνδιαμορφώνοντας την Ελλάδα του τώρα και του αύριο.

Το φεστιβάλ με θέμα τη νεότητα και τη διαφορετικότητα διοργανώνεται για πρώτη φορά στο χώρο των Προπυλαίων, ανοιχτό στο κοινό και στην πόλη. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Όμιλος των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), το Ωδείο Αθηνών (Δραματική Σχολή) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μουσική, χορό και συζητήσεις.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πέμπτη 25/5

GenerationY

19:30-21.00 Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Συζήτηση: Νέοι και διαφορετικότητα: η ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία

Συζήτηση για τους νέους και την διαφορετικότητα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες; Πως βίωσαν και βιώνουν την εκπαίδευση; Απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους συνομηλίκους τους Έλληνες και Ελληνίδες; Ποιά είναι τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ένταξη παιδιών μεταναστών και προσφύγων σήμερα;

21.00 Συναυλία του συγκροτήματος Carpe Diem Band, Προπύλαια.

Το τετραμελές συγκρότημα που τα μέλη του προέρχονται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (και όχι μόνο), συγκροτείται για ακόμα μια φορά και παρουσιάζει ρεπερτόριο πολλών ειδών όπως jazz, rock, fusion, blues κ.ά. με σκοπό τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία των ακροατών όλων των μουσικών ειδών.

18:00 έως 21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης».

Ο Φωτογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης». Τα έργα που θα εκτεθούν δεν εικονογραφούν μια συγκεκριμένη θεματική, αλλά αποτελούν την εξερεύνηση των δυνατοτήτων του φωτογραφικού μέσου από τους συμμετέχοντες (φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη του Φωτογραφικού Τομέα τα τελευταία χρόνια).

Παρασκευή 26/5

genY

21:00, «Καλώς μας ήρθε η Άνοιξη, καλώς το Καλοκαίρι», Χορευτική παράσταση, Προπύλαια.

Ο Χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), παρουσιάζει μία παράσταση με 130 χορευτές, εμπνευσμένη από τον πλούτο της παράδοσής και δουλεμένη από μία μεγάλη ομάδα φοιτητών μελών του Χορευτικού Τομέα με κέφι και μεράκι. Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με δικούς τους ήχους και χρώματα έρχονται και μπερδεύονται γλυκά για να μας δώσουν λίγο από το άρωμα της Ελληνικής παράδοσης.

18.00-21.00, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, Κινηματογραφικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ.

Πρόκειται να παρουσιαστούν 26 ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα μέλη του Τομέα, την περίοδο από το 2006 έως και το 2016. Στις ταινίες που θα προβληθούν, περιλαμβάνονται τόσο δημιουργίες που έχουν διανύσει φεστιβαλική πορεία (ορισμένες μάλιστα αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις), όσο και άλλες που δεν έχουν γίνει γνωστές έξω από τα όρια του Κινηματογραφικού Τομέα.

18:00 έως 21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης».

Σάββατο 27/5

21:00, «Το παιχνίδι της σφαγής», θεατρική παράσταση, αύλειος χώρος Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ομάδα «ΑΦΑΝΤοΙ» του Θεατρικού Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο. Όταν το θέατρο του παραλόγου αποφασίζει να χτυπήσει, το κάνει δυναμικά και χωρίς διακρίσεις. Μια γεύση από ένα θέαμα πολύχρωμο, που θα μπορούσε να είναι η απεικόνιση μιας αρχής ή ενός τέλους απ' το οποίο κανείς δεν γλυτώνει. Ο Ευγένιος Ιονέσκο, ως ένας ευφυής παρατηρητής της ζωής, στήνει αυτό το παιχνίδι και δύσκολα σου επιτρέπει να καταλάβεις ποιος είναι ο θύτης και ποιος είναι το θύμα. Ένας θιασάρχης σάς καλεί στο καρουζέλ του παραλόγου, όπου χώρος και χρόνος μάς απελευθερώνουν από τα δεσμά της σύμβασης. Το παράλογο γίνεται οικείο και φυσικό. Όταν όλα γύρω σου οδηγούν σ' ένα ατέρμονο παιχνίδι, γίνεται εσύ να μείνεις αμέτοχος;

18.00-20.00, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, Κινηματογραφικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ.

20.00-22.00, Eroica, του Μιχάλη Κακογιάννη, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».

Μια παρέα παιδιών σε μια ελληνική επαρχία περνάει από την εφηβεία στην ωριμότητα, μέσα από την οδυνηρή εμπειρία του θανάτου ενός φίλου τους και κάτω από την επίδραση της παρουσίας της όμορφης κόρης του Άγγλου πρόξενου.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη "Ερόικα" και σύμφωνα με τον κριτικό Κώστα Σταματίου, δημιουργεί "μια κινηματογραφική ελεγεία, ένα "ρέκβιεμ" σε μια εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί, ένα αργό νοσταλγικό τραγούδι σε μια ηλικία, άχαρη όταν τη διασχίζει κανείς, μα γεμάτη όμορφα πρώτα πράγματα σαν την αναθυμάται..."

18:00 έως 21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ Αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης».

Κυριακή, 28/5

21:00, Line (archaic performance), θεατρική παράσταση της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, αύλειος χώρος Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι δευτεροετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν την παράσταση Line (archaic performance). Ένα τελετουργικό δρώμενο βασισμένο στους στίχους με τους οποίους ο Ευριπίδης τελειώνει τα έργα του: Με ανέλπιστα και φοβερά πράγματα. Οι Θεοί υφαίνουν τη ζωή μας.
Εκείνα που ήταν να γίνουν, δεν έγιναν ποτέ, κι αυτά που γίνονται, δεν ήταν να γίνουν.

18.00-20.00, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, Κινηματογραφικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ.

20.00-22.00, Eroica, του Μιχάλη Κακογιάννη, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».

18:00-21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ Αμφιθεάτρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ