ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζάχα Χαντίντ: Τα εμβληματικά κτίρια της ντίβας της αρχιτεκτονικής

Ζάχα Χαντίντ: Τα εμβληματικά κτίρια της ντίβας της αρχιτεκτονικής

Επαναστάτρια και αμαζόνα, ηγέτης και φαινόμενο, η Ζάχα Χαντίντ είναι για πάντα η ντίβα της αρχιτεκτονικής. Η εμβληματική αρχιτέκτονας που πέθανε αιφνίδια τον Μάρτιο του 2016 στο Μαϊάμι ήταν μια γυναίκα που κατάφερε να «επιβάλει» τη δική της σχολή στις γραμμές της αρχιτεκτονικής και του design που είναι συνήθως ανδροκρατούμενη.

Πειθαρχημένη, θιασώτης της αποδόμησης και της γεωμετρίας η Χαντίντ καθιερώθηκε παντού. Από τα σχέδια, στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις η Χαντίντ μας κληροδοτεί σειρά από δημιουργίες οργανικής φόρμας κερδίζοντας και την καθημερινότητα μας.

Γι’ αυτό και η Google τιμά με το σημερινό Doodle τη γυναίκα που έδωσε καμπύλες στα κτίρια.

Γεννημένη στη Βαγδάτη το 1950, η εκπρόσωπος της σχολής της αποδόμησης (deconstruction), απόφοιτος της Μαθηματικής Σχολής του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού προτού απογειώσει την τέχνη της, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου. Εκεί συνεργάστηκε με τον Έλληνα δάσκαλό της που αγαπούσε βαθιά, τον Ηλία Ζέγγελη αλλά και τον Ολλανδό μαθητή του, Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA - Office for Metropolitan Architecture). Το 1977 έγινε η ίδια συνέταιρος τους προτού ανοίξει το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η πρώτη γυναίκα που αναγνωρίστηκε με το βραβείο Pritzker το 2004 - το αντίστοιχο του Νομπέλ στην αρχιτεκτονική -, η Χαντίντ δημιούργησε τον δικό της κόσμο από τη δεκαετία του '90 κατασκευάζοντας τον υπερδυναμικό πυροσβεστικό σταθμό της Vitra (1993, Weil am Rhein), το LF1 (1999, Weil am Rhein) και τον πύργο για σκι του Ινσμπουργκ (2002, Αυστρία).

Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Η βρετανοϊρακινή Ζάχα Χαντίντ έγινε η πρώτη γυναίκα αρχιτέκτονας που κέρδισε το Βασιλικό Χρυσό Βραβείο για την Αρχιτεκτονική.

Οπαδός της "κτιριογλυπτικής" η Χαντίντ υπηρέτησε την αρχιτεκτονική που είχε φόρμα οργανική. Φουτουρισμός, ρευστότητα, καινοτομία είναι μερικά από τα επίθετα που χαρακτήρισαν το portfolio της.

Η Χαντίντ έδινε σημασία στη ροή και την κίνηση στις φόρμες που επινοούσε ενώ η γεωμετρία είναι μια επιστήμη που εκτιμούσε, ίσως ως κατάλοιπο από τις αρχικές σπουδές της στα μαθηματικά.

Το έργο της εμβληματικής γυναίκας που όρισε για πολλούς την Αρχιτεκτονική του σήμερα για το αύριο, ήταν μια ωδή στην αποδόμηση.

Η Ζάχα Χαντίντ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπου δεσπόζουν τα εμβληματικά κτίριά της. Ένα από αυτά είναι το κτίριο της Λιμενικής Αρχής της Αμβέρσα στο Βέλγιο.

Το μουσείο Μέσνερ, στις νότιες τιρολέζικες Άλπεις, χτίστηκε βασισμένο στα σχέδια της Ζάχα Χαντίντ. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Αλπινισμού.

155755341


Πηγή: EPA/IRIS GARAVELLI

Η εμβληματική αρχιτέκτονας, έκανε αισθητή την παρουσία της και στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς το Heydar Aliyev Center στο Μπακού σχεδιάστηκε από εκείνη και πλέον είναι ένα από τα κτίρια-σύμβολα της πόλης.

154486891


Πηγή: EPA/ROBERT GHEMENT

Το Dongdaemun Design Plaza, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας σχεδιάστηκε από την βρετανοϊρακινή αρχιτέκτονα. Είναι το μεγαλύτερο ασύμμετρο κτίριο του κόσμου, κι έχει ύψος 29 μέτρα και εμβαδό 86.574 τετραγωνικά μέτρα.

135164821


Πηγή: EPA/YONHAP

135164831

Πηγή: EPA/YONHAP

Στα σχέδια της Ζάχα Χαντίντ βασίστηκε και η κατασκευή της Serpentine Sackler Gallery, στους κήπους του Κένσινγκτον, στο Λονδίνο.

131614261


Πηγή: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

131614311


Πηγή: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Το Μουσείο Τέχνης του 21ου αιώνα, το Maxxi στη Ρώμη, σχεδιάστηκε επίσης από την εμβληματική αρχιτέκτονα.

81378911


Πηγή: EPA/ALESSANDRO DI MEO

81378941

Πηγή: EPA/ALESSANDRO DI MEO

81378921


Πηγή: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Η Ζάχα Χαντίντ άφησε το στίγμα της και στο Χονγκ Κονγκ με το φουτουριστικό κτίριο το οποίο φιλοξένησε την έκθεση Mobile Art.

61852801


Πηγή: EPA/YM YIK EPA

61852901


Πηγή:EPA/YM YIK EPA

Στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας στέκει επιβλητικά το κτίριο που φιλοξενεί το μουσείο Science Centre Phaeno, το οποίο κτίστηκε βάσει των σχεδίων της Ζάχα Χαντίντ.

36263531


Πηγή: EPA/RAINER JENSEN

Η βρετανοϊρακινή αρχιτέκτονας σχεδίασε και το κολυμβητικό κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

25515381


Πηγή: EPA/LONDON 2012

ΔΗΜΟΦΙΛΗ