ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εθνική Βιβλιοθήκη: 3.000 καλοκαιρινές περιπέτειες πνεύματος στην Ελλάδα

Εθνική Βιβλιοθήκη: 3.000 καλοκαιρινές περιπέτειες πνεύματος στην Ελλάδα
@ΕθνικήΒιβλιοθήκη

Οι βιβλιοθήκες αποτελούν σημεία γύρω από τα οποία πλέκονται ιστορίες, μεγαλώνουν παιδιά, γεννιούνται δυνατότητες, χτίζονται κοινότητες. Είναι σημεία συνάντησης. Τα σημεία των βιβλιοθηκών συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν δίκτυα. Οι βιβλιοθήκες είναι πυλώνες πολιτισμού και πύλες στο χωροχρόνο της γνώσης και της φαντασίας και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) επιμένουν να μας υπενθυμίσουν τον ζωτικό ρόλο στον κοινωνικό ιστό με περιπέτειες γεμάτες πνεύμα.

Από τις 15 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2017 περισσότερες από 150 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 της Εθνικής Βιβλιοθήκης με τίτλο “Περιπέτειες από σημείο σε σημείο”.

Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει αναλάβει πανελλήνιες δράσεις, αναδεικνύοντας τις βιβλιοθήκες - μέλη του ως κέντρα της κάθε κοινότητας. Συντονιστής και κομβικό σημείο του ΔΕΒ είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η οποία το 2017 διανύει μία απόσταση τόσο γεωγραφική όσο και συμβολική, από ένα σημείο σε ένα άλλο, από το εμβληματικό Βαλλιάνειο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017, γονείς και παιδιά συμμετέχουν σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία: θα πειραματιστούν με το σημείο βρασμού, θα κινηθούν κρατώντας ένα σημείο ισορροπίας, θα ζωγραφίσουν γύρω από τις τελείες, θα ακούσουν ιστορίες με σημεία και τέρατα, θα παίξουν με τα σημεία στίξης, θα ξεκινήσουν ταξίδια προς τα σημεία του ορίζοντα.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας αποτελεί το πρώτο πανελλήνιο πρόγραμμα ανάπτυξης κοινού της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης της στο ΚΠΙΣΝ.

H ΕΒΕ παρέχει αναλυτική βιβλιογραφία, πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό και συνεχή διαδικτυακή υποστήριξη προκειμένου 150 βιβλιοθήκες σε διαφορετικές πόλεις, χωριά και νησιά της χώρας να προσφέρουν ένα κοινό, ποιοτικό θερινό πρόγραμμα ανάγνωσης και δημιουργικότητας σε χιλιάδες παιδιά.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.

Θεματικά εργαστήρια γεμάτα περιπέτειες

KE2017 poster

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος φέτος σχεδιάζει και προτείνει 38 πρωτότυπα εργαστήρια τα οποία αναπτύσσονται γύρω από την έννοια του “σημείου” και χωρίζονται θεματικά σε 7 ενότητες που αξιοποιούν δημιουργικά την προτεινόμενη βιβλιογραφία 100 παιδικών τίτλων.

Ο σχεδιασμός των εργαστηρίων επαναπροσδιορίζει την σχέση των παιδιών με την ανάγνωση και μετατρέπει τις βιβλιοθήκες σε ζωντανούς χώρους πειραματισμού, αλληλεπίδρασης και μάθησης.

Σημεία επαφής: Λογοτεχνικές συναντήσεις

Τα παιδιά ψάχνουν στα βιβλία να βρουν εκείνη τη σελίδα, την εικόνα, τη λέξη που ανοίγει σαν μικρή πόρτα που τα οδηγεί σε ένα καινούργιο βιβλίο. Φτιάχνουν έτσι το δικό τους αναγνωστικό μονοπάτι, διαβάζοντας βιβλία για ζώα και για ταξίδια, ανακαλύπτοντας από μύθο σε μύθο τα σημεία και τα τέρατα.

Τα σημεία της γλώσσας

Τα παιδιά παίζουν με τα σημεία στίξης: το κάθε ένα γίνεται ένα ανθρωπάκι που αποκτά τη δική του ζωή μέσα στο κείμενο, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στις λέξεις που διαβάζουμε.

Τα σημεία στις φυσικές επιστήμες

Τα παιδιά πειραματίζονται με τα σημεία επαφής φτιάχνοντας ηλεκτρικά κυκλώματα, με το σημείο βρασμού του νερού αλλά και με το σημείο πήξης και τήξης του, μελετώντας τους πάγους στο Βόρειο και το Νότιο πόλο. Ονειρεύονται παρατηρώντας τα αστέρια, στο πλανητάριο που θα κατασκευάσουν στη βιβλιοθήκη. Δοκιμάζουν σημεία ισορροπίας με το σώμα τους και με τις κατασκευές που δημιουργούν.

Τα σημεία ταξιδεύουν

Τα παιδιά μαθαίνουν να προσανατολίζονται με τη βοήθεια της πυξίδας και των σημείων του ορίζοντα.
Διαβάζουν ποιήματα και γράφουν τους δικούς τους στίχους για τους φάρους που αποτελούν φωτεινά σημεία στη θάλασσα.

Τα σημεία στον χρόνο

Τα παιδιά εξερευνούν τις αναμνήσεις τους ως σημεία μέσα στο χρόνο αλλά και ως εκθέματα μέσα στο χώρο. Φτιάχνουν το μουσείο του εαυτού τους και εξερευνούν την εποχή μας μελετώντας τα σημεία των καιρών.

Τα σημεία παίρνουν εικαστική μορφή

Τα παιδιά μπαίνουν στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι και δουλεύουν με τις έννοιες του σημείου, της γραμμής και του επιπέδου. Στο ατελιέ του Ζωρζ Σερά ανακαλύπτουν τις μικρές κουκίδες που συνθέτουν κάθε αντικείμενο και στο ατελιέ του Τζάκσον Πόλλοκ απολαμβάνουν τις σταγόνες πάνω στο χαρτί.

Τα σημεία λειτουργούν με κώδικες

Τα παιδιά γνωρίζουν το κλειδί για να κατανοήσουν κώδικες όπως το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και τα σήματα Μορς. Δημιουργούν χάρτες και αφηγήσεις χρησιμοποιώντας σύμβολα που μπορεί κανείς να καταλάβει μόνο αν γνωρίζει το υπόμνημά τους.

2017 06 09 1335

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια φιλοσοφίας για το σημαίνον και το σημαινόμενο, εργαστήρια για την οπτική γωνία στις φωτογραφίες και τις ιστορίες, κινητικά παιχνίδια όπου οι λογοτεχνικοί ήρωες προσκαλούν τα παιδιά σε ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας.

Πάνω από όλα όμως, η ΚΕ2017 διαμορφώνει σημεία γιορτής μέσα στη βιβλιοθήκη, όπου οι καλοκαιρινές γεύσεις συνδέονται με μαγικό τρόπο με τις σελίδες, τους ήρωες και τις ιστορίες των βιβλίων για να συνθέσουν αξέχαστες αναμνήσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η τελετή έναρξης της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 6 μμ, στο νέο σπίτι της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. H τελετή, με τη συμμετοχή του κοινού και συντελεστών της διοργάνωσης, θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) σε όλο το ΔΕΒ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2017gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ