ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΙΜΚ: Πρεμιέρα στην Ελλάδα για τον Σάμιουελ Μπέκετ των καιρών μας

ΙΜΚ: Πρεμιέρα στην Ελλάδα για τον Σάμιουελ Μπέκετ των καιρών μας

“Υπάρχει κάτι που να είναι υπαρξιακό stand-up comedy; Αν όχι, ο Will Eno μόλις το έχει εφεύρει" έγραψε ο θεατρικός κριτικός των New York Times, Charles Isherwood για τον συγγραφέα που κάνει για πρώτη φορά άνοιγμα στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη με το έργο του Thom Pain (Βασισμένος στο Τίποτε).

"Πρόκειται για μια από αυτές τις αστείρευτες θεατρικές νύχτες, που σ’ αφήνουν με κομμένη την ανάσα από την έκσταση και, αναλόγως την ευαισθησία στα σκοτεινά και τα υπέροχα μυστήρια της ζωής, με δάκρυα στα μάτια. Και φυσικά με γέλιο πρόσθεσε ο Isherwood.

Αναπάντεχα αστείο και αξεπέραστα υπαρξιακό το έργο Thom Pain (Βασισμένος στο Τίποτε) του Will Eno, υποψήφιο για το βραβείο Pulitzer 2005, φέρνει για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό αντιμέτωπο με έναν από τους πιο γνήσιους και συναρπαστικούς θεατρικούς χαρακτήρες του 21ου αιώνα, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου.

“Ήρθε για να αποδείξει την ύπαρξή του καταρχήν στο εαυτό του και μετά στον κόσμο, στο κοινό. Να μπορεί να πει ‘Εδώ ήμουν’ και ‘Έτσι ένιωσα’ και ίσως ‘Ιδού πώς είμαστε όλοι μας, και ίσως δε θα έπρεπε’. Ταυτόχρονα σαρκαστικός και ποιητικός, πληγωμένος και ανθρώπινος, ο Thom Pain είναι ένας ανεξίτηλος στη μνήμη χαρακτήρας” είπε ο συγγραφέας για το δημιούργημα του.

Toν ήρωα υποδύεται επάνω στη σκηνή ο ηθοποιός Χάρης Γρηγορόπουλος σε μια ευφυή αλληλεπίδραση με το σκηνικό χώρο - installation του εικαστικού Άγγελου Αντωνόπουλου, που φωτίζεται από την Στέλλα Κάλτσου, για να πλάσει διαρκώς εναλλασσόμενους χώρους με πολλαπλές σημειολογικές αναφορές.

ThomPain 2

Το σκηνικό του εικαστικού Άγγελου Αντωνόπουλου είναι και από μόνο του μια αφορμή για πολιτισμό στο ΙΜΚ. Ο Αντωνόπουλος γεννήθηκε στα Τρόπαια Αρκαδίας το 1957 και σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας ζωγραφική με τους Δ. Μυταρά, Δ. Κοκκινίδη, Β. Δημητρέα και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη.

Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση με έργα ζωγραφικής στην Αθήνα το 1986 (γκαλερί F) και από το 1989 διδάσκει στο Α’ Εργαστήριο ζωγραφικής της ΑΣΚΤ (αναπληρωτής καθηγητής από το 2009). Ατομικές εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Το έργο παρουσιάζεται στην Ελλάδα μετά από συμφωνία με την Josef Weinberger Plays Limited και είναι σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου.

Ποιός είναι ο Will Eno

WILL

Facebook/playwrightWillEno

Ο συγγραφέας Will Eno, o Samuel Beckett της εποχής μας όπως χαρακτηρίσθηκε από τους New York Times, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Ο Will Eno συνεργάζεται με το Signature Theatre της Νέας Υόρκης, όπου και παρουσίασε το έργο του Title and Deed το 2012 και το Open House το 2014.

Το έργο του Thom Pain, το οποίο έφτασε στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων των βραβείων Pulitzer 2005, έχει γνωρίσει διεθνή επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 12 γλώσσες.

Ανάμεσα στις πολλές βραβεύσεις που έχει λάβει, ο Will Eno πρόσφατα τιμήθηκε με το PEN/Laura Pels International Foundation Award.

Έργα του έχουν ανέβει σε πειραματικές σκηνές αλλά και στο Broadway, στην Αμερική και στην Ευρώπη. Έχει τιμηθεί με βραβεία και υποτροφίες. Ο Will είναι 52 χρονών και ζει στο Brooklyn της Νέας Υόρκης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ