ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι πρόσφυγας

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι πρόσφυγας

Επίκαιρος και σημαντικός. Ο Οσκαρικός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο συνεργάστηκε με τον διάσημο εικαστικό και ιδιαίτερα πολυσχιδή εικαστικό JR για να μας μεταφέρουν στη Νήσο Ελις. Η νέα μικρού μήκους ταινίας μοιάζει πιο σημαντική από ποτέ αυτές τις μέρες που η προσφυγική κρίση ρίχνει το πέπλο της επάνω στον κόσμο και προβάλλεται στην Κυριακή 22 Νοεμβρίου σε τοίχους και προσόψεις σε χώρους σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Βασισμένη σε σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ, Έρικ Ροθ (“Φόρεστ Γκαμπ”, “Μόναχο”) η 15λεπτη ταινία ακολουθεί τον Ντε Νίρο σε μία περιπλάνηση στη Νήσο Έλις σε μία προσπάθεια να αφυπνίσουν (ανάμεσα σε άλλα) τη συλλογική μνήμη ενός έθνους που αν και δημιουργήθηκε από μετανάστες που διεκδίκησαν μια νέα πατρίδα δημιουργώντας το Αμερικανικό Όνειρο, δεν έχει δώσει ουσιαστική λύση στην προσφυγική κρίση των καιρών μας.

“Όταν ξεκίνησα να δουλεύω το ‘Ellis’ δεν είχε φουντώσει η προσφυγική κρίση, όσο τη βιώσαμε φέτος το καλοκαίρι” σχολίασε ο δημιουργός. “Περπατώντας τους άδειους διαδρόμους και τα δωμάτια του εγκατελειμένου πλέον νοσοκομείου της Νήσου Ελις, μπορούσα να αισθανθώ τους εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν από εκεί στο δρόμο τους προς το αμερικανικό όνειρο και τους εκατοντάδες επίσης που δεν τα κατάφεραν και γύρισαν πίσω.... Εψαξα να βρω αυτό που συνήθως λείπει όταν συζητάμε το θέμα ή αυτό αναδεικνύεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο από τα μίντια. Έψαξα να βρω τις ιστορίες πίσω από κάθε μοναδικό άνθρωπο που εγκατέλειψε την πατρίδα του. Ήθελα να ανακαλύψω τι σπρώχνει τους ανθρώπους να αφήσουν πίσω τα πάντα, χωρίς να ξέρουν ποτέ αν θα επιστρέψουν....”

“Υπήρξαν μετανάστες και πρόσφυγες πριν από 100 χρόνια και θα υπάρχουν και στα επόμενα 100. Αυτό το θέμα είναι ανθρώπινο και μας αφορά όλους...” πρόσθεσε αναφερόμενος στην 14λεπτη ταινία που ακολουθεί τον Ντε Νίρο σε μία περιήγηση στη Νήσο Έλις όπου οι μετανάστες από το 1892 έως και το 1954 αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο.

Καθώς ο Ντε Νίρο περιπλανιέται στο εγκαταλειμμένο πλέον νοσοκομείο μεταναστών της νήσου που ήταν και η πύλη εισόδου για περίπου 1,2 εκατομμύρια μετανάστες η ταινία μας εξιστορεί το πώς κρίθηκε η τύχη τους στα γραφεία, τις συνθήκες ζωής αλλά και τις καραντίνες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι. Ο ηθοποιός υποδύεται έναν από αυτούς συνοδευόμενος από τα φαντάσματα όσων υπήρξαν εκεί, μνήμες που απεικονίζονται από ασπρόμαυρες μορφές στους τοίχους, χαρακτηριστικές του έργου του JR και εμπνευσμένες από πραγματικές φωτογραφίες. Αυτό είναι το πρόγραμμα προβολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κυριακή 22 Νοεμβρίου

17:00 - 20:00 Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Κέντρο Επισκεπτών (προβολή σε συνεχόμενη ροή)

18:00 – 20:00 Ρομάντσο – Αναξαγόρα 3, Ομόνοια (ταράτσα) (προβολή σε συνεχόμενη ροή)

18:30 – 21:30 Θεσσαλονίκη – Προβλήτα Α – Μουσεία: Κινηματογράφου – Φωτογραφίας – Σύγχρονης Τέχνης (τοίχος) (προβολή σε συνεχόμενη ροή)

19:00 Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (πρόσοψη)

20:30 – 22:30 – Bios.Tesla - Πειραιώς 84, Αθήνα (προβολή σε συνεχόμενη ροή)

21:00 Πειραιώς 20 (parking)

23:00 Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου - Πλατεία Καρύτση (τοίχος)

00:00 – Πραξιτέλους 37, Key Bar (τοίχος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ