ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πάντιγκτον θρηνεί: Πέθανε ο «πατέρας» του & συγγραφέας Μάικλ Μποντ

Ο Πάντιγκτον θρηνεί: Πέθανε ο «πατέρας» του & συγγραφέας Μάικλ Μποντ

"Ένα αρκουδάκι; Στο σταθμό του Πάντινγκτον;" φώναξε η κυρία Μπράουν και κοίταξε έκπληκτη τον άντρα της. "Μη λες ανοησίες, Χένρι. Αποκλείεται!" στην πρώτη συνάντηση τους με τον ήρωα που δημιούργησε ο συγγραφέας Μάικλ Μποντ το 1958. Σήμερα ο γεμάτος περιέργεια για ζωή αρκουδάκος που λάτρευε κάποιες πολύ συγκεκριμένες λιχουδιές είναι θλιμμένος για την απώλεια του "πατέρα" του. 

Ο Πάντινγκτον, το Αρκουδάκι, μόλις έχει φτάσει στο Λονδίνο από το Σκοτεινό Περού, όταν συναντά για πρώτη φορά την οικογένεια Μπράουν. Μετά τη συνάντηση ούτε οι ζωές τους θα είναι ποτέ πια οι ίδιες, ούτε και η παιδική ηλικία όσων αγαπήσαμε τον αξιολάτρευτο, μικρό αρκούδο που είναι πλέον "ορφανός" καθώς θρηνεί τον θάνατο του δημιουργού του, του Βρετανού συγγραφέα Μάικλ Μποντ που πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Ο Μάικλ Μποντ, δημιουργός του διάσημου αρκούδου Πάντινγκτον, "έφυγε" χθες στην κατοικία του σε ηλικία 91 ετών, έπειτα από σύντομη ασθένεια, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος του, ο HarperCollins.

Ο Μποντ δημιούργησε το 1958 το διάσημο αρκουδάκι με το μπλε παλτό, τα βιβλία του οποίου, μεταφρασμένα σε περισσότερες από 30 γλώσσες, πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα. Το 2014 οι περιπέτειες του Πάντινγκτον μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο.

Ποιός ήταν ο Μάικλ Μποντ

Γεννήθηκε το 1926 στο Νιούμπουρι του Μπερκσάιρ και μεγάλωσε στο Ρέντινγκ και σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και δούλεψε για ένα χρόνο σε δικηγορικό γραφείο, πριν προσληφθεί στο BBC ως μηχανικός.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε στη RAF (βρετανική αεροπορία) και στο στρατό, και το 1947, σε ένα στρατόπεδο στο Κάιρο, έγραψε την πρώτη του μικρή ιστορία. Η αποδοχή του από το περιοδικό London Opinion φύτεψε τους σπόρους μιας μελλοντικής καριέρας.

Πριν αφοσιωθεί στη συγγραφή, έζησε πολλά δημιουργικά χρόνια ως κινηματογραφιστής του BBC. Την ιδέα της δημιουργίας ενός ήρωα που έγινε διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο τη σκέφτηκε κάποια παραμονή Χριστουγέννων που χιόνιζε.

PAD 1958

Μπήκε για να προστατευτεί στο Selfridges, ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα του Λονδίνου, όταν είδε ένα λούτρινο αρκουδάκι παρατημένο μόνο του σε ένα ράφι. Ήταν η έμπνευσή του για το "Ένα αρκουδάκι που το έλεγαν Πάντινγκτον" που εκδόθηκε το 1958. Ο Πάντινγκτον έγινε η μασκότ του Λονδίνου και χρησιμοποιείται ακόμη σε πολλά πρόζεκτ για μικρούς και μεγάλους.

Ο Μποντ αναγνωρίστηκε δύο φορές για την προσφορά του στην παιδική λογοτεχνία: το 1997 τού απονεμήθηκε το ΟΒΕ (Order of the British Empire) και το 2002 τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων (National Portrait Gallery) του Λονδίνου, η οποία γιόρταζε έναν αιώνα παιδικής λογοτεχνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ