ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησαν τα τρία φθινοπωρινά «ραντεβού» του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό

Ξεκίνησαν τα τρία φθινοπωρινά «ραντεβού» του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Μετά την επιτυχημένη ελληνική συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου του Παρισιού και της Μπολόνιας, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η παρουσία της Ελλάδας στα διεθνή ραντεβού του βιβλίου ανανεώθηκε με τη συμμετοχή της, σε τρεις ακόμη διεθνείς εκθέσεις την τρέχουσα χρονιά: στην 24η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (23-27 Αυγούστου), η οποία ολοκληρώθηκε με τη βράβευση της ελληνικής αποστολής από τους διοργανωτές, την 30ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (6-10 Σεπτεμβρίου) και την 69η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (11-15 Οκτωβρίου).

Η συμμετοχή της Ελλάδας στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην 24η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (24th BIBF) η Ελλάδα έλαβε το Βραβείο Αριστείας Εκθέτη (Exhibitor's Excellence Award).Το ελληνικό περίπτερο φιλοξένησε 125 βιβλία πρόσφατης παραγωγής (2016-2017) από 52 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη πεζογραφία, το παιδικό βιβλίο, το λεύκωμα τέχνης, την ελληνική μυθολογία κ.ά.

Την ελληνική αποστολή συνόδευσε ο συγγραφέας Δημήτρης Σωτάκης του οποίου το μυθιστόρημα «Το θαύμα της αναπνοής» (Κέδρος, 2009) μεταφράστηκε και εκδόθηκε πρόσφατα στην Ταϊβάν. Βιβλία του Δημήτρη Σωτάκη μεταφράζονται τα τελευταία χρόνια σε αρκετές γλώσσες ενώ ο ίδιος μιλάει κινεζικά. Προς τιμήν του πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις -η πρώτη στο διάσημο, διεθνούς ενδιαφέροντος βιβλιοπωλείο του Πεκίνου Bookworm, όπου ο Δ. Σωτάκης συνομίλησε με τον Κινέζο συγγραφέα Zu Zechen και η δεύτερη στον χώρο της έκθεσης, στο Writer's Stage, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στο Πεκίνο, Λεωνίδα Ροκανά, ο οποίος μάλιστα προλόγισε.

Στην έκθεση έκανε τα πρώτα του βήματα και το υπό έκδοση ηλεκτρονικό κόμικ «Ταξίδι στην Άβυσσο της Κεφαλλονιάς», το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σε εβδομαδιαία επεισόδια σε όλα τα κινέζικα web και mobile κοινωνικά δίκτυα στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, στα μανδαρίνικα.

Η έκθεση λειτούργησε επίσης ως ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής αποστολής και της ιδιαιτέρως δραστήριας πρεσβείας της Ελλάδας στο Πεκίνο, σχετικά με την προώθηση της συνεργασίας του ελληνικού και του κινέζικου εκδοτικού χώρου, αλλά και του πολιτισμού ευρύτερα, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Κίνας. Τους καρπούς της όλης αλληλεπίδρασης θα τους φανερώσει αναμφίβολα η χρονιά που έρχεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ