ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημόνιο και λογοτεχνία: Η Ελλάδα στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Μνημόνιο και λογοτεχνία: Η Ελλάδα στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας
Facebook/mmkvya

Την λογοτεχνική παραγωγή του σήμερα φέρνει στο φως η 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας στην οποία και συμμετέχει η Ελλάδα. 

Στο επίκεντρο της η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με ελληνικό περίπτερο και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Η 30η διοργάνωση της ΔΕΒ Μόσχας πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας VDNH από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή συμμετέχουν 35 χώρες ενώ το κεντρικό αφιέρωμα φέτος αφορά στη λογοτεχνία των εθνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τις 100.000.

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας

Συνεχίζοντας τη δυναμική που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των αφιερωματικών ετών της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία, το 2016 -χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα φιλοξενήθηκε στην έκθεση βιβλίου ως τιμώμενη χώρα- στα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας και στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής για το βιβλίο, θα παραστεί η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, προκειμένου να υπογράψει με τον Ρώσο ομόλογο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ, Μιχαήλ Σεσλαβίνσκι (Mikhail Seslavinskiy), μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της μετάφρασης, της λογοτεχνίας και της εκδοτικής παραγωγής.

Το μνημόνιο συνεργασίας, που έχει διάρκεια πέντε ετών, περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις γύρω από τη μετάφραση, την παραγωγή και τη διανομή του βιβλίου, όπως ενίσχυση της μετάφρασης και της έκδοσης, επιμόρφωση των μεταφραστών, ανταλλαγή πληροφοριακών βάσεων δεδομένων, διοργάνωση μεταφραστικών συνεδρίων, καθιέρωση βραβείων αμφίδρομης λογοτεχνικής μετάφρασης, μετάκληση συγγραφέων, διοργάνωση λογοτεχνικών φεστιβάλ, κοινή συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, ανταλλαγή περιπτέρων μεταξύ εκθέσεων βιβλίου Θεσσαλονίκης και Μόσχας και συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών.

Το ελληνικό περίπτερο

bookgreece

Δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, το ελληνικό περίπτερο θα φιλοξενήσει περισσότερες από 150 νέες εκδόσεις, κυρίως σύγχρονης πεζογραφίας και ποίησης, παιδική λογοτεχνία, ιστορικά δοκίμια, λευκώματα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής τέχνης, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, μεθόδους εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, καθώς και την πρόσφατη έκδοση - λεύκωμα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού "Εικονογράφοι από την Ελλάδα" που περιλαμβάνει έργα 81 καλλιτεχνών.

Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ανθολογία "10+1 σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες - για τη χαρά της ανάγνωσης", μια έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που φιλοδοξεί να συστήσει στο ρωσικό κοινό τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία.

Η ανθολογία περιλαμβάνει έργα των συγγραφέων: Μάρω Δούκα, Τόλη Καζαντζή, Θωμά Κοροβίνη, Χρήστου Οικονόμου, Γιάννη Παλαβού, Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, Δημοσθένη Παπαμάρκου, 'Αγη Πετάλα, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Νίκου Χουλιάρα και Κάλλια Παπαδάκη.

Η ιδέα για την έκδοση αυτής της ανθολογίας προέκυψε το προηγούμενο καλοκαίρι, κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης "Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας 2016" από τη Μικέλα Χαρτουλάρη και τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, δύο έμπειρους και έγκριτους κριτικούς λογοτεχνίας, μέλη της αρμόδιας επιτροπής της διοργάνωσης, που σύστησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Επιλέχθηκαν δέκα διηγήματα ή αποσπάσματα σημαντικών συγγραφέων που μπορούμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις και το ύφος της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δεκαετιών (οι 10 προαναφερθέντες).

Φέτος προστέθηκε στην ανθολογία και η βραβευμένη με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017, Κάλλια Παπαδάκη, η οποία σε ειδική εκδήλωση θα συνομιλήσει με τη Ρωσίδα συγγραφέα Αλίσα Γκανίεβα για τα σύνορα της γλώσσας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Σε άλλη εκδήλωση και στο πλαίσιο του έτους Καζαντζάκη 2017, ο φιλόλογος Διονύσιος Μαρούλης (διδάσκων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ και Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων) θα διερευνήσει τη σχέση του Καζαντζάκη με τη Ρωσία.

Τέλος, με τη διαδραστική εκδήλωση για τα παιδιά "Μόσχος και Αθηνά - Piaga Bovlu", που προέκυψε από τη συνεργασία των μαθητών του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας της Μόσχας και του Κέντρου Εκμάθησης Ρωσικής Γλώσσας του δήμου Ασπρόπυργου, κλείνει το ελληνικό πρόγραμμα στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ